Dr Predrag Kon Foto: Nova S

"Politika ne diktira koje zaštitne mere će biti predložene, to je čista glupost, projektovanje u glavi ostraćenih ljudi. Dosta je više, ljudi, rasprave i politiziranja, počnite da nosite maske jer ovaj virus je ušao u populaciju i moramo zajedno da se izborimo sa njim", poručio je gostujući u emisiji "Probudi se" TV NovaS član Kriznog štaba, epidemiolog dr Predrag Kon.

„Ulazimo u nepovoljnu epidemiološku situaciju, koja ima elemente i vanredne epidemiološke situacije, a posebno kada je reč o popunjenosti bolnica“, upozorio je dr Predrag Kon.

Odgovarajući na konstataciju voditelja da građane najviše brine da li politika utiče na izbor zaštitnih mera protiv koronavirusa, dr Predrag Kon je rekao da na njega ne utiče politika, već ekonomija, ali i da je pitanje borbe protiv zaraze važnije od svega što se trenutno dešava u zemlji.

„Ispred svega je Srbija, zdravlje ljudi i istina o tome šta se dešava sa epidemijom“, poručio je Kon.

„Sve što kažem može da se politizuje, pa i ovo što sad govorim kod Vas u studiju. Zaraza je prošla sve barijere, virus je ušao u populaciju. U takvoj situaciji samo lud čovek sada odlazi na neka slavlja, ili u velika okupljanja. I sada i to što govorim može da se politizuje, jer to ‘kači’ dešavanja – proteste koji se odvijaju u Beogradu i drugim gradovima.

Nisam bitan ja, bitan je virus – moramo da pobedimo virus, imamo pravi rat“, rekao je Kon u „Probudi se“.

„Kada kažemo da su dupke pune bolnice, to kao da nikome ništa ne znači – šta je sledeći nivo? Privremena bolnica u beogradskoj Areni je napravljena i proširena, razmatra se da bude mesto ne samo za lakše nego i za srednje teške slučajeve – to zahteva tehnički brzo reagovanje.

Ako počnemo po kućama da ostavljamo obolele, imaćemo nagla pogoršanja i loš ishod, što se dešavalo u drugim zemljama.

Dosta više, ljudi, dosta rasprave i politiziranja, počnite da nosite maske“, apelovao je dr Kon.

Radovanoviću i meni jednako je stalo do istine

Osvrćući se na sumnje u tačnost statističkih podataka o epidemiji koronavirusa u Srbiji, a posebno neslaganja u broju zaraženih i umrlih od Covid – 19, dr Predrag Kon je rekao da je tražio reviziju podataka, i da je moguće da su u pravu i novinari BIRNa, koji su prvi objavili da se podaci prikrivaju, ali i državni organi koji su demantovali novinarske izveštaje.

„Stvar je u tome što je nejasno kako se ti podaci obrađuju, što znači da mora da se poboljša aplikacija koja ih prikuplja ili da počnemo da ih ‘peške’ prikupljamo, kao nekada“, dodao je Kon i ocenio da su u tom smislu njegov profesor dr Zoran Radovanović i on na istoj strani.

„Obojica smo oštrašćeni – on ima dodatnu obojenost, ali po pitanju traženja istine, tu smo potpuno na istoj strani“, rekao je član Kriznog štaba.

On je rekao da od rezultata već usvojenih mera – obaveze da se nose maske u zatvorenim prostorima, zabrane okupljanja više od 10 ljudi, ograničenja rada objekata u Beogradu – zavisi da li će biti razmotrene i oštrije mere, uključujući ‘lockdown’ odnosno – karantin. U takvoj situaciji ne mogu da razmišljam o politici.

Mi smo u situaciji da moramo da shvatimo da samo i isključivo zajedno, prevazilazeći političku situaciju,možemo da se izborimo sa virusom.

Shvatam drugačija mišljenja, gnev, bes ali reči više nema“, ocenio je Kon.

„Ja ne mogu bolje da radim ovaj posao, a ne može ni Srbija, bez obzira da li je na čelu države Marko, Janko ili Aleksandar – bitno je da znamo kakva je situacija i da se u skladu sa tim ponašamo, a ulazimo u nepovoljnu situaciju, sa elementima vanredne epidemiološke situacije“, upozorio je dr Predrag Kon.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare