Očekujemo da će pandemija koronavirusa biti neka tačka preokreta. Ali, klimatske promene su odraz našeg kumulativnog ponašanja tokom više od sto godina. Kada posmatrate ogroman spisak životinjskih vrsta koje izumiru zbog našeg ponašanja, njihova brojnost nije se povećala u ova tri meseca, jer smo ih istrebljivali više od sto godina. Ovim rečima profesor dr Vladimir Đurđević sa Fizičkog fakulteta u Beogradu odgovara na pitanje da li je pandemija ipak na neki način pomogla planeti.

„Očekujemo da će ovo možda biti tačka preokreta. Dešava se i u periodu maksimalnog zatvaranja zbog pandemije da su globalne emisije ugljen dioksida počele da padaju, jer je ljudima bilo potrebno malo energije. Ali čim je Kina počela malo da se otvara, procene od sedam odsto pada ugljen dioksida smanjile su se na pet odsto…  Jer je industrija htela da uhvati zalet koji je izgubila pa je radila ubrzano“, objašnjava profesor Đurđević u jutarnjem programu NOVA S.

On ističe da previše romantično očekujemo da ćemo se probuditi i shvatiti koliki je problem u kome živimo, kada pričamo o klimatskim promenama.

„Ekonomija i industrija su te koje vode našu priču o pritisku na životnu sredinu. I one ne gube priliku, niti imaju neku vrstu razumevanja problema da se promene stvari koje su se do sada radile. Klimatske promene se tako sporo rešavaju“, ističe profesor Đurđević.

Na pitanje da li je pandemija pokazala ko je glavni zagađivač u Srbiji, dr Đurđević ističe da je period zatvaranja pokazao da automobili malo doprinose zagađenju.

„Automobili su mali kontributor zagađenju. Vlast pokušava problem da distribuira na sve nas. Kad se pogledaju brojevi, kod nas su glavni kontributori termoelektrane koje proizvode struju preko 70 odsto iz uglja i emituju razne gasove. PM čestice su najveći problem, njih ne emituju termoelektrane, ali se gasovi koje emituju često konvertuju u PM čestice…“, rekao je dr Đurđević.

On je dodao da su na drugom mestu individualna ložišta, pa tek potom poljoprivreda i saobraćaj…

„Kad je saobraćaj bio smanjen na minimum, tokom zatvaranja zbog koronavirusa, opet smo imali smo par dana zagađenja kao i pre pandemije“, rekao je dr Vladimir Đurđević.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar