Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Proteklih dana korona brojke neumoljivo rastu, pa upozorenja stižu sa svih strana. "Koštaće nas novih žrtava, virus naplaćuje našu neodgovornost", zabrinut je infektolog Dragan Delić.

„Ostao je značajan broj nezaštićenih, ne vakcinisanih, to su milionske brojke. Ima dovoljno prostora za virus, da bude hiljade novoinficiranih i značajan broj žrtava“, upozorava Delić u izjavi za Nova.rs.

On primećuje da se virus sada lakše i brže širi, a da svi to zanemarujemo.

„U početku se širilo na dve ili tri osobe, a sada od delta soja može da se zarazi i do osam osoba. Virus se prilagođava novonastaloj situaciji“, ističe nekadašnji direktor Infektivne klinike.

On, konstatuje da je  rast broja zaraženih očekivan, a uzrok je neodgovornost,

„Protivepidemijske mere su bile labave i ne sprovode se. Sve to dolazi na naplatu. Virus ne zna da gleda kroz prste i da zaobilazi. On ima svoj ritam biloški i životni i on tu ništa ne menja. Međutim, mi to nikako da shvatimo i bežimo od te istine“, primećuje Delić.

On dodaje i da je dat prioritet „glasačima“.

„Niko ne obraća pažnju, niko ne kritikuje. Kao da smo se navikli na ovaj virus i da ga smatramo svojom sudbinom i neminovnošću. Žrtve i posledice, prema njima se odnosimo nonšalantno i neobavezujuće. Ne sviđa mi se epidemilopka sitiacija, ne sviđe mi se ni to što se ništa ne radi na tome da se spreči“, nije optimista naš sagovornik.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare