Foto: Shutterstock, Promo

Nakon što je kompanija "Ferrero" saopštila da povlači određene proizvode sa polica supermarketa u Srbiji, ali i svetu zbog mogućeg prisustva bakterije salmonela, sa infektologom dr Draganom Delićem razgovrali smo o tome kako prepoznati simptome zaraze i kako pravovremeno reagovati.

Najpre treba naglasti da je infekcija salmonelom bolest životinja i da je u svoj organizam najčešće unosimo putem hrane ili prljavim rukama.

„Termički neobrađena hrana predstavlja glavnu opasnost, s obzirom da je salmonela prilično termolabilna“, navodi Delić.

Inkubacija traje od 8 do 48 sati, a počinje  visokom temperaturom i jezom ili drhtavicom. Kao simptom se javlja i povraćanje, kao i grčevi u stomaku praćeni čestim tečnim stolicama.

„Povraćanje prestaje obično posle prvog ili drugog dana, ali se tečne stolice nastavljaju. Broj stoilica je individualan, oko desetak, uglavnom“, navodi Delić.

Delić kaže da salmonela može da se ispolji i kao tifuidno stanje – nešto što liči na trbušni tifus.

PROČITAJTE JOŠ

„Klinička slika kod mladih je mnogo lakš. Rizičnija grupa su straiji jer oni obično imaju hronične bolesti i slab imunitet. Teža klinička slika se može javiti i kod odojčadi i manje dece“, navodi Delić.

Normalizacija stanja kod zaraze salmonelom počinje nakon 7 do 10 dana.

Kako se leči?

Delić navodi da se prvo pristupa tako što se zaraženom nadoknadi izgubljena tečnost, a da se to najčešće sprovodi intravenski, pomoću infuzija i fiziološkog rastvora.

„U početku se uzima terapija protiv povraćanja, a potom i lekovi koji sprečavaju dijareju. Po pravilu ovo je bolest koja se leči i nema hroničnost. Ključ je u blagovremnom prepoznavanju i dobrom terapijskom pristupu“, zaključio je Delić.

Podsetimo, kompanija „Ferrero“ saopštila je danas da u Srbiji samoincijativno povlači određene „Kinder“ artikle, proizvedene u Belgiji, zbog moguće povezanosti sa pojedinim prijavljenim slučajevima salmonele van granica naše zemlje. Kupcima savetuju da ne konzumiraju neke od ovih proizvoda, da ih sačuvaju i da se obrate Timu za brigu o potrošačima te firme.

BONUS VIDEO: Dr Dragan Delić: Izgubili smo ceo grad zbog korone

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar