Foto: Nova S

Treba uvesti vanredno stanje, Srbi neće biti disciplinovani i poštovati mere izolacije i karantina, kaže za Nova.rs profesor na Medicinskom fakultetu Goran Belojević, šef katedre za higijenu sa medicinskom ekologijom na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

„Biće gore nego što je sad u Italiji ako se ne preduzmu vanredne mere. Ovo što oni rade, to je ništa. Mnogo stvari ne kontrolišu, ne znam šta rade ljudi, a vreme curi“, kaže dr Belojević.

Po njegovim rečima, napuštanje karantina ili izolacije je vrlo opasno za društvo.

“Mora vanredno stanje, to nije obična epidemija, to nije obična bolest. Srbi su ludi, oni će iz inata da izlaze. Kada se uvede vanredno stanje onda je druga priča, onda je vojska i policija na ulicama”, kaže Belojević.

Po njegovim rečima, otprilike devet od deset pacijenata koji su zaraženi biće lečeni od kuće, dok će samo jednom od njih biti potreban respirator.

“To je do sada iskustvo iz Kine. Nema nikakvog smisla slati u bolnicu obolelog koji nije ugrožen, koji nema problema s disanjem. Zato što će se zatrpati bolnice, to ne sme”, objašnjava dr Belojević.

On kaže da kad oboleli od koronavirusa uđe u stan, od tog trenutka su svi koji sa njim žive u izolaciji ili karantinu.

“Ostali ukućani su takođe ugroženi i ne treba da izlaze. Što znači da neko mora da im donosi hranu i ostale potrepštine. To bi bio neki rođak ili prijatelj koji nije zaražen”, objašnjava Belojević.

“Čišćenje mora da bude opsesivno. I svi ukućani moraju da nose maske neprekidno, tu nema hoću-neću”, tvrdi profesor i dodaje da najveća opasnost preti od nedostatka discipline.

Lončar pozvao građane da budu disciplinovani

„Ne postoji nijedna država koja može da reši ovaj problem ako su građani nedisciplinovani. Ako se nekome kaže da mora da bude u izolaciji i to prihvati, mi ćemo biti u boljoj situaciji. Ovo ne može da se reši nekim dekretom ili čarobnim štapićem, sve zavisi od nas. Nije stvar da li će vas neko kontrolisati u izolaciji, već je poenta što ćete izlaskom zaraziti nekoga. Da li je problem da 15 dana provedemo kod kuće?“, rekao je ministar zdravlja na jučerašnjoj konferenciji.

Prema preporukama Ministarstva zdravlja, pacijent u izolaciji bi trebalo da bude smešten u zasebnu sobu, kao i da se ograniči broj osoba koje ga neguju, po mogućnosti na jednu zdravu osobu.

Međutim, nemaju sve porodice mogućnost da za pacijenta izdvoje zasebnu sobu. Zato je precizirano da u tom slučaju ostali ukućani održavaju udaljenost od najmanje jednog metra od obolele osobe, ne spavaju u istom krevetu ili naprave improvizovane paravane.

Uputstva nalažu i da se od zaražene osobe razdvoji pribor za jelo, posuđe, piće, peškiri, ili posteljina. Površine koje se često dodiruju bi trebalo da se čiste običnim dezinfekcionim sredstvom za domaćinstvo, koje sadrži razblaženi rastvor varikine.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram