Foto: Nova.rs

Doktorka Aleksandra Pavlović, načelnica Službe za endoskopiju i medicinska direktorka u Kliničko-bolničkom centru "Dr Dragiša Mišović“, kaže da zdravstveni sistem strahuje od omikron soja. Dodaje da će nam se obiti o glavu to što nema ni pridržavanja mera ni sankcija za nepoštovanje istih.

Dr Aleksandra Pavlović rekla je da se od omikron soja strahuje od kad se pojavio.

„Očigledno je ceo svet u istoj opasnosti, verovatno je već u Srbiji, jer je dokazan u našem okruženju“, napominje medicinska direktorka u KBC „Dragiša Mišović“.

Prema njenim rečima, vrlo su kontradiktorne informacije koje stižu iz stručne literature o tome da je ovaj soj blaži.

„Čak i ako jeste, onda je prenosiviji. Mogućnost da zarazi mnogo ljudi, znači da neminovno dolazi do opterećenja zdravstvenog sistema. To će definitivno ponovo napuniti bolnice kovid pacijentima i od toga jako strahujemo“, navela je dr Aleksandra Pavlović.

Dodala je da prve informacije pokazuju da ovaj soj izdvaja veća mogućnsot reinfekcije.

„Prethodna infekcija nije zaštita, čak u ovom soju niko nema potpunu zaštitu, ni vakcinisani, ni buster doza, ova varijanta ima mogućnsot da izbegava naš imunitet bez obzira da li je stečen prirodnim putem ili vakcinom. Moramo da budemo jasni da niko nije zaštićen, pomaže vakcinacija i ljudi moraju da se pridržavaju mera“, kaže medicinska direktorka u KBC „Dragiša Mišović“.

Izgleda da, kako kaže, mi u Srbiji imamo taj stil „zabijanja glave u pesak“.

„To je neodgovorno ponašanje i prema nama samima i prema zdravstvenom sistemu i prema nekovid pacijentima koji su u poslednjih mesec dana uradili neke terapije. Mi ne znamo kad ćemo biti u mogućnosti da im pružimo ono što im treba“, istakla je dr Aleksandra Pavlović za RTS.

Napomenula je da moramo da primenjujemo postojeće mere i da se, navodi, sankcionišu oni koji ih krše.

„Toga nema kod nas, ni primene ni sankcionisanja. Ovde je vrlo liberalno i to će nam se obiti o glavu“, navela je medicinska direktorka u KBC „Dragiša Mišović“.

Bonus video – Dr Radan Stojanović: Šta treba da znate o bezbednosti kovid vakcina

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar