Ivan R. Ivanović, aktivista
Ivan R. Ivanović, aktivista Foto: N1

Ivan R. Ivanović, aktivista za zaštitu prava životinja, započeo je u nedelju štrajk glađu u Pionirskom parku u Beogradu, ispred zgrade predsedništva, protestvujući zbog ubistava pasa u lokalnim samoupravama. On traži da ga primi predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Sredinom oktobra u Smederevskoj Palanci su nepoznate osobe usred noći i ubijale pse lutalice iz vatrenog oružja, zbog čega su stanovnici tog mesta održali protest.

Ivan R. Ivanović otišao je dalje i peške u subotu krenuo ka Beogradu, gde je započeo štrajk glađu. On kaže da je povod njegovog protesta „organizovano ubijanje životinja od strane moćnih ljudi u lokalnim samoupravama“.

Sagovornik N1 kaže da su se on i njegove kolege obraćali raznim institucijama, između ostalog i tužilaštvu, ali da odgovor nisu dobili. Zato je sada predao zahtev za prijem kod predsednika.

„Da razgovaramo sa predsednikom da li žele da reše problem onako kako zakon to reguliše“, rekao je R. Ivanović i dodao da će u Pionirskom parku sačekati odgovor iz predsedništva.

Dodaje da se malo – malo pojave vesti iz neke opštine da su otrovani psi, a da se uvek priča da je bilo viđeno vozilo nekog javnog komunalnog preduzeća.

Upitan zašto se psi ubijaju, sagovornik N1 kaže da je razlog u činjenici da niko ne poštuje Zakon o dobrobiti životinja, a da je lokalnim moćnicima lakše da pobiju životinje i kažu da su problem rešili.

„Nisu problem napuštene životinje, već neodgovorni vlasnici koji ih ostavljaju na ulici. Kada bi se zakon primenio, čipovanje i sterilizacija, građani ne bi plaćali ni odštete za ujede ni smeštaj pasa. Svaki pas košta 250 evra svaku opštinu u Srbiji. To je ogroman novac na nivou cele države, koji par firmi pokupi. Ogromna malverzacija se vrši već 13 godina“, ističe Ivan R. Ivanović.

BONUS VIDEO: Zbog čega je važno čipovanje pasa?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar