Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević izjavio je danas da centri za socijalni rad imaju jasne instrukcije za sprečavanje zloupotrebe "dece ulice", ali da je važno da celo društvo bude uključeno u rešavanje problema organizovanog prosjačenja i drugih oblika zloupotrebe dece.

Ðorđević je kazao da je Ministarstvo u maju 2018. godine centrima za socijalni rad izdalo upustvo o reagovanju i postupanju kada je reč o „deci ulice“ naglasivši da svaka doneta odluka treba da bude na prvom mestu u interesu deteta.

„Tu decu treba skloniti sa ulice, razmotriti u kakvim porodicama žive i da li ima indicija o tome da ih zloupotrebljavaju, da li njihovim porodicama treba pomoći ili decu treba izdvojiti iz porodice i staviti pod starateljstvo“, rekao je Ðorđević novinarma posle predstavljanja Strategije za prevenciju i zaštitu dece od nasilja.

Ministar je kazao da je nekoliko puta lično prijavljivao prosjačenje dece na ulici i dodao da su nadležni uspeli da ih sklone sa ulice, ali da veliki problem predstvaljaju „dojave“ u tim slučajevima.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić kazao je da je organizovano prosjačenje često „ispod radara“ i dodao da tim problemom ne treba da se bavi samo MUP, već i komunalna policija, pravosuđe, centri za socijalni rad, ali i mediji.

„Građanima treba objasniti da je u pitanju organizovan, lukrativni posao, da ne posmatraju tu decu samo kroz sažaljenja nego da pokušaju da razumeju da se dete nalazi u krugu vrlo lukrativnog posla koji se dugo nalazio pod radarom“, rekao je Pašalić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar