Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Ministar za rad Zoran Ðorđević izjavio je danas da su kontrole inspekcije rada u kompaniji „Jura“ obavljane više puta i da se pokazalo da se poštuju bezbednosne i zdracvtvene mere, te da ne može da se utvrdi ko je kriv i kako je došlo do toga da se toliki broj radnika zarazi.

On je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da je resorno mnistarstvo od pojave korona virusa u Srbiji insistiralo na tome da je bezbednost i zdravlje radnika na prvom mestu i da se poštuju mere te da je ispekcija rada na svaku prijavu koja je njenom domenu izlazila na teren.

„Nemamo pravo da rizikujemo bilo čiji život, i zato je važno da se poštuju sve date mere“, rekao je pministar.

Kako kaže, inspekcija rada u „Juri“ je bila pet puta do sada i tokom kontrole je utvrđeno da u toj kompaniji imaju postavljene dezobarijere, da su tokom rada radnici imali odgovarajući razmak, da im je po dolasku na posao merena temperatura…

Činjenica je da se masovnije obolevanje pojavilo sada, a ne kada je bila najgora situacija što se broja zaraženih tiče, rekao je Ðorđević na konferenciji za novinare posle sednice Socijalno ekonomskog saveta.

On je naveo i da Inspekcija rada ima i snimke koji pokazuju kako je rad u novonastalim okolnostima, a prilikom posete tokom kontrola u toj firmi izgledao.

„Ne možemo da krivimo bilo koga, virus korona je problematičan jer možete da ga nosite i da budete zaraženi a da toga ne budete svesni i da nemate simptome“, naveo je Ðorđević.

Duško Vuković iz Saveza samostalnih sindikata Srbije rekao je da predstavnici tog sindikata imaju informacije da se menadžeri i rukovodstvo kompanije ponašaju drugačije kada odu inspektori.

„Mislim da je ovo moglo da se drugačije reši i da se radnici posalju na plaćena osustva. Onaj ko dođe u Srbiju mora da poštuje naša pravila rada“, rekao je Vuković i dodao da taj sindikat raspolaže podacima da je u „Juri“ trenutno zaraženo više od 50 radnika.

Ne može profit biti važniji od zdravlja ljudi, rekao je Vuković i dodao da bi članovi SES-a trebalo da se češće sastaju i razgovaraju o žaristima u fabrikama.

Predsednik UGS Nezavisnost Zoran Stojiljković, koji je novi predsedavajući SES-a, rekao je da „izgleda da je jedan deo stranih korporacija van domašaja države“ i da niko ne bi smeo da izbegava poštovanje pravila tako da za posledicu dobijemo situaciju da firme postanu nova žarišta korona virusa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare