Zoran Đorđević Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đordjević danas je rekao da je pripremljen nacrt sveobuhvatnog zakona o pravima deteta i Zaštitniku prava deteta, a njegovo usvajanje očekuje se u što skorijem periodu.

„Ovim zakonom će se na najbolji način omogućiti promocija i unapredjivanje prava deteta u Srbiji, kao i koordinacija aktivnosti u ostvarivanju prava deteta i kontrola organa javne vlasti i drugih subjekata u društvu u poštovanju prava deteta. Uspostavljanje sistema pravosudja po meri deteta predstavlja važan korak u ostvarivanju i unapredjivanju prava dece, a naročito kada se radi o posebno osetljivim grupama dece“, rekao je ministar na konferenciji “Prava posebno osetljivih grupa dece u pravosudnom sistemu Srbije“.

Prema njegovim rečima, podizanje svesti dece o njihovim pravima i načinima zaštite prava mora da se sistemski sprovodi, jer je informisanost prvi ali i najvažniji korak ka ostvarivanju i zaštiti prava.

Djordjević je istakao da je saradnja sa drugim ministarstvima, pravosudnim sistemom, nezavisnim institucijama i civilnim sektorom veoma važna u ovom procesu i da doprinosi da se pristup dece pravdi poboljša, a deca osnaže za aktivno delovanje.

Podsećajući da je centar za socijalni rad, odnosno organ starateljstva, uključen u veliki broj postupaka koji se tiču dece, naveo je da je posebno važno da se ojača saradnju sistema pravosudja i sistema socijalne zaštite i obezbediti njihovo efikasno i koordinirano delovanje.

„Ministarstvo je podržalo i zajedničku inicijativu Saveta za prava deteta i Saveta za praćenje i unapredjenje rada organa krivičnog postupka i izvršenja krivičnih sankcija prema maloletnicima, za osnivanje posebne ustanove za lečenje i osposobljavanje maloletnika“, kazao je Djordjević.

Ocenio je da ustanovljavanje ovakve ustanove mora biti u nadležnosti Ministarstva pravde i Ministarstva zdravlja, dok je učešće Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u ovom postupku nesporno, kao i učešće Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar