Roditelje vrtićke dece u Srbiji uznemirila je informacija da u predškolskim ustanovama, posebno u Beogradu, vlada BRNU virus, poznat kao bolest ruku, nogu, usta. Napada mališane uzrasta do pet godina, a samo u maju bilo je prijavljeno 11 epidemija virusa, pri čemu je bilo zaraženo 67 pacijenata, uglavnom dece. Virus prouzrokuje pojavu ospi, te roditelji vrlo lako pomisle da su u pitanju varičele. Pedijatri poručuju da je najvažnije odmah reagovati jer se zaraza brzo širi.

Prethodnih dana pedijatri u beogradskim domovima zdravlja prijavljivali su povećan broj pregleda dece koja se javljaju zbog stomačnih infekcija, ujeda krpelja, kao i sa virusnim oboljenjem koje izaziva BRNU virus.

BRNU virus je zapravo bolest ruku, nogu i usta odnosno blago virusno oboljenje koje obično počinje povišenom telesnom temperaturom, smanjenim apetitom, bolom u grlu, zatim se javlja malaksalost, ospe na dlanovima, stopalima, ustima, a ređe na kolenima, laktovima i genitalijama.

Bolest traje sedam do 10 dana i obično ne daje komplikacije. Virus se prenosi direktnim kontaktom sa obolelom osobom, zbog čega pedijatri apeluju na roditelje da u tom periodu nikako ne šalju decu u kolektiv.

„Mame i tate ne treba da budu zabrinuti jer bolest nije opasna i najčešće prođe sama, ali je jako važno da reaguju odmah, pre svega zbog druge dece u kolektivu“, kaže pedijatar Saša Milićević za Nova.rs.

PROČITAJTE JOŠ:

Dodaje da se infekcija lako prenosi preko sekreta iz nosa, pljuvačke i ranica iz usta, prljavih ruku i najviše preko kontaminiranih igračaka.

„Decu boli i svrbi usna duplja, pa je oni diraju rukama, a nakon toga uzimaju igračke koje koriste i druga deca i na taj način se bolest širi. Zato ako je neko dete bolesno, nikako ne sme da ide u kolektiv kako ne bi zarazilo drugu decu. Vrlo je dobra stvar što retko kad daje komplikacije i uglavnom prolazi samo od sebe, jedino što je mučno deci“, pojašnjava on.

Foto:Shutterstock

Prema njegovim rečima, ovaj virus je karakterističan za letnje mesece jer se lakše prenosi na visokim temperaturama. Ističe da epidemija nije ništa neobično za ovo doba godine, ali da svakako roditelji budu na oprezu.

„Deca se javljaju sa povišenom telesnom temperaturom između 37,5 do 40 stepeni. Ztaim se javlja osip u vidu plikova oko usana, na šakama, stopalima, ali može da zahvati i ostale delove tela. Zbog plikova koji se nalaze i u ustima, deca teško gutaju, imaju oslabljen apetit. Bolest traje sedam do 10 dana i obično ne ostavlja posledice po decu. Ali naglašavm, najvažnije je da deca ne idu u kolektiv. Nikako“, ističe dr Milićević, dodajući da je virus veoma zarazan:

„Plikovi su puni tečnosti koja je zarazna, zbog čega roditelji kada brinu o detetu treba da vode računa o tome. Važno je da se detetu sasuše promene i prestane temperatura, i to su neki prvi znaci da bolest prolazi“, kaže on.

Zaraženo dete BRNU virusom može da ima jedan, dva ili više simptoma, zbog čega dr Milićević nabraja sve koji mogu da se jave usled bolesti:

Simptomi BRNU virusa

– temperatura

-povremena glavobolja

-bol u grlu

PROČITAJTE JOŠ:

-često odbijanje obroka

-kod male dece javlja se i kašasta stolica

-drugog ili trećeg dana bolesti javlja se ospa na šakama, stopalima i u ustima, koja liči na plikove.

Nema terapije 

Što se tiče terapije i što bržeg ozdravljenja, oboleloj deci daje se samo simptomatska terapija koja smanjenje temperaturu i bol, kao i savet za konzumiranje hladnih napitaka, koji ublažavaju bol u grlu i ustima.

„Važno je da se deci u tom periodu daje što više tečnosti kako bi se sprečila dehidratacija. Moraju izbegavati jako začinjenu, masnu i kiselu hranu, da se ne bi nagrizala usna duplja. Limunada ih posebno nagriza. Zato treba biti oprezan i sa hranom i sa voćem, s tim što tečnost moraju uzimati na način koji ih ‘ne boli’. Može jogurt, sok koji nije kiseo, neka neutralna tečnost poput vode. Što se tiče osipa, koriste se rastvori koji brzo sasušuju promene po koži, a kasnije preparati za revitalizaciju kože“, savetuje pedijatar.

Foto: Shutterstock

Dakle, iako je na oko dramatičan, virus prolazi „sam od sebe“ u roku od 10 dana.

Ali, ukoliko se kod deteta pojavi i kašalj, to znači da se aktivirala i neka bakterija.

„Ako se pojavi kašalj, to znači da se aktivirala i neka bakterija. A ako češanjem dođe do neke infekcije, lekar će dati neku antibiotsku mast, ali to ne treba na svoju ruku. Važno je javiti se lekaru kada se javi promena. Mada, u većini slučajeva sve traje do tri do sedam dana i prolazi samo od sebe“, kaže on.

BONUS VIDEO: Dr Jasmina Škorić: Kako negovati decu sa stomačnim virusom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare