Foto: Čitalac Nova.rs

Požar na deponiji Vinča gušio je danima Beograd početkom ovog meseca, a posledice otrovnih isparenja na zdravlje građana tek ćemo gledati. Loše upravljanje Vinčom problem je sa kojim grad Beograd kuburi decenijama unazad (nezavisno od toga ko je na vlasti), a dokument koji objavljuje portal Nova.rs pokazuje da je lokalnim vlastima Vinča bila glavobolja i 2004.

Redakciji se javio meštanin Vinče, Mihailo Milićević, koji nas je podsetio na odluku Skupštine opštine iz marta 2004. godine.

Foto: Čitalac Nova.rs

Iz nje je jasno da se lokalni odbornici bune protiv gradske odluke da se deponija proširi, a podseća se i da je krajnji rok do kojeg bi Vinča trebalo da radi 31. decembar 2005. godine. Skoro punih 16 godina nakon tog datuma, najveća deponija u Srbiji i dalje je u funkciji.

„Zar umesto proširenja deponije nije mogla da se nađe druga lokacija poput starih kopova koji se više ne koriste? Mogli su da se adaptiraju u otvore deponije po evropskim i svetskim standardima, i na taj način povećati kvalitet života građana Beograda i okoline“, piše meštanin Vinče.

Požar je, podsećamo, počeo 7. avgusta u večernjim satima, ili su ga, makar, tada primetili građani, pošto su uzalud čekali gradske vlasti da se oglase i barem upozore na štetnost dima.

U narednim danima, zamenik gradonačelnika Goran Vesić uglavnom je o požaru govorio pomirljivo, dok su stručnjaci (poput Milenka Jovanovića) upozoravali da „mi ne znamo koliko je požar u Vinči ozbiljan i kakva je opasnost po Beograđane, jer se najopasnije čestice uopšte ne mere”.

Inače, kako je pokazala analiza Nova.rs, blizu 3.000 deponija registrovano je u Srbiji, a ogroman broj ih je neobezbeđen, pa su na potezu od Vojvodine do Kosova mogući požari na više desetina lokacija, stoga treba biti obazriv i ovom problemu se detaljnije pozabaviti u narednom periodu.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare