Foto:Shutterstock_Bascar/Privatna arhiva

Nakon što je uprava Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu juče podnela ostavke na Nastavno-naučnom veću, sazvanom zbog kopanja litijuma, naš portal imao je uvid u prvu verziju dokumenta, koji je trebalo da izglasaju. U zaključku ovog dokumenta piše da “Preporučuju obustavu projekta Jadar”.

Uprava Elektrotehničkog fakulteta, odnosno dekan i prodekani, juče su podneli ostavke zbog pritisaka da iznesu stav oko kopanja litijuma i projekta „Jadar“. Nova.rs je pokušala da dobije zvanične izjave profesora i članova uprave, ali uprkos jučerašnjem „zemljotresu“ zbog ostavki, oni su odlučili da ćute.

U međuvremenu Nova.rs došla je i do nacrta dokumenta koji je trebalo da bude usvojen u utorak na sednici Nastavno-naučnog veća. Reč je zapravo o papiru na kojem je se iznosi mišljenje ETF o kopanju litijuma. Kako smo saznali, reč je o prvoj verziji, čije je objašnjenje kasnije izmenjeno, ali je zaključak ostao isti. U njemu piše da predlažu obustavu projekta „Jadar“.

Elektrotehnički fakultet Foto: Shutterstock

Ni o ovom dokumentu zvanično niko nije želeo da govori. Njegovu autentičnost potvrdio je jedan član Veća, koji je rekao da se o njemu nije glasalo na jučerašnjoj sednici, jer su dekan i prodekan fakulteta podneli ostavke.

Takođe, malobrojni članovi Veća, koji su se odazvali našim pozivima, kažu, nezvanično, da su čekali dokument za glasanje, ali da do njih nikada nije stigao.

Posle ostavki nema glasanja

“Znamo da je trebalo da dobijemo neki papir na izglasavanje, ali nije stigao do nas, jer su dekan i prodekan podneli ostavke i nije više bilo reči o tome”, kaže za Nova.rs izvor sa ETF-a, koji je prisustvovao sednici Nastavno-naučnog veća.

U nastavku pročitajte nacrt odluke kojom se zauzima negativan stav oko projekta “Jadar” i kopanja litijuma.

Foto:Shutterstock

Naime, u zaključku nacrta ove odluke stoji:

“Koristeći kritički osvrt na raspoložive dokumente i podatke, na Zakon o zaštiti životne sredine i njegovu primenu, na dosadašnja iskustva u realizaciji uporedivih projekata, sagledavajući stanje u društvu i državi, oslanjajući se na svoje ključne kvalifikacije i saznanja, primenjujući svoju ekspertizu u oceni neophodnih kompetencija i koristeći proverena iskustva i rešenja u ekonomskim i poslovnim aspektima inženjerskih poduhvata, članovi Naučnog veća Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu preporučuju da se obustavi projekat Jadar”.

Protest „Ne damo Jadar“ Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

U nastavku stoji i:

“Po potrebi, spremni smo da pružimo svoju naučnu i stručnu pomoć da se obustavljanje projekta Jadar obavi na najpovoljniji način za državu Srbiju, i da u tu svrhu ponudimo konkretne predloge”.

Pritisci na fakultetu zbog litijuma

Podsetimo, uprava Elektrotehničkog fakulteta, na čelu sa dekanom Dejanom Gvozdićem, juče je podnela ostavke, na sednici Nastavno-naučnog veća na kojoj je ETF trebalo da se izjasni o kopanju litijuma i projektu „Jadar“.

Prema našim informacijama, Gvozdić je na sednici, koja je kasnila pola sata, rekao da fakultetsko rukovodstvo podnosi ostavku. On je naveo da su razmotrili situaciju u kojoj se fakultet nalazi i da ona „nije dobra“, kao i da su se „bez potrebe našli u teškoj situaciji“.

Elektrotehnički fakultet Foto: Shutterstock

Dekan je na sednici saopštio da ne žele da učestvuju dalje u radu sednice, te je napustio istu, a sa njim i najmanje jedan prodekan.

Prema našim saznanjima, izjašnjavanje članova Nastavno-naučnog veća tokom diskusije o projektu „Jadar“ većinski je bilo negativno, međutim do zvaničnog glasanja nije došlo upravo zbog ostavki.

Pročitajte još:

Inače, već nedeljama traje pritisak na Fakultet da se izjasni o projektu Jadar. Naš dobro obavešteni sagovornik kaže da je sam dekan bio izričito protiv toga da se ova visokoškolska institucija izjašnjava o litijumu, budući da nije usko stručna za to.

Pritisak je, prema rečima našeg izvora, vršilo Ministarstvo nauke, iako su oni to oštro demantovali, rekavši da su samo “poslali dopis svim naučnoistraživačkim organizacijama zbog brige za životnu sredinu”.

Foto:TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

“Ni u jednom trenutku nije vršen pritisak na ETF, po pitanju potencijalnog projekta ‘Jadar’”, tvrde u ovom ministarstvu.

Portal Nova.rs uputio je i zvanična pitanja Elektrotehničkom fakultetu, ali do objavljivanja ovog teksta, odgovor nije stigao.

***

BONUS VIDEO: Prof. Ristić i Tomović: ETF jeste kompetentan za projekat „Jadar“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar