Stevan Dojčinović Foto: Medija centar Beograd

Obraćanje predsednika Aleksandra Vučića na Instagramu povodom pisanja KRIK-a o vezama njegovog sina sa kriminalnim grupama doživljavam kao pretnju zbog koje bi svi nezavisni mediji trebalo da se zabrinu, kaže za Nova.rs glavni i odgovorni urednik Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) Stevan Dojčinović.

Novinarki KRIK-a Bojani Pavlović prekjuče je nepoznati muškarac oduzeo telefon jer je fotografisala sina predsednika Srbije Danila Vučića, kako u društvu Aleksandra Vidojevića, huligana bliskog kavačkom klanu, gleda fudbalski derbi.

Nakon što je ova fotografija objavljena, počeli su napadi na redakciju KRIK-a.

Tim povodom se na svom instagram nalogu oglasio i predsednik Srbije.

„Moj sin Danilo je pošten i pristojan mladić. Kriv je samo zato što je moj sin. Do njih, neodgovornih i nepristojnih, nikada niko nije deci političara crtao metu na čelu. Napadajući mi dete, doveli su me u ugao iz kojeg više nemam gde. Boriću se svom snagom i pobediću sve njihove laži. Obećavam im to!“, napisao je Vučić na Instagramu.

Glavni urednik KRIK-a Stevan Dojčinović, na to je reagovao na Tviteru napisavši: „Bukvalno smo dobili pretnju od predsednika Srbije.“

Na pitanje Nova.rs zbog čega objavu predsednika Srbije tumači kao pretnju, Dojčinović objašnjava da je problem u tome što Vučić najavljuje akciju usmerenu na novinare, ali i to što je on osoba u čijim rukama je koncentrisana velika moć.

„Meni to zvuči preteće, pogotovo kada kaže čovek koji ima svu moć u ovoj zemlji. On ne samo što je predsednik, već kontroliše svaki segment ove države i državnog aparata“, kaže Dojčinović i dodaje:

„On može da uradi s nama šta god hoće. Takva poruka mi zvuči preteće, jer najavljuje neke akcije koje će da preduzme, da se brani protiv novinara, koji ‘čačkaju’ stvari koje njemu ne odgovaraju.“

Povezane vesti:

Na pitanje šta bi mogli da budu metodi kojima se predsednik bori protiv „laži“, Dojčinović odgovara da ono što KRIK radi niko i ne naziva lažima.

„Ako su nešto laži, način da ih pobedite jeste da to demantujete. Ovo što smo mi objavili nisu laži, to su činjenice koje niko nije demantovao. Nas napadaju zato što se bavimo novinarstvom, zato što se bavimo temama koje su apsolutno od javnog interesa“, objašnjava glavni urednik KRIK-a.

Dojčinović kaže da ne samo što se on sam i novinari KRIK-a osećaju ogroženo, već da bi i drugi nezavisni mediji trebalo da se zabrinu, „pre svega, zbog istorije“.

“Znamo da država koristi institucije za obračun s medijima, tako da kad neko tako nešto kaže, ko je na vrhu države, to ima posebno veliku težinu. Ne znate šta oni iz sistema mogu upotrebiti protiv vas. Da li će da pojačaju prisluškivanje i praćenje novinara ili nešto drugo“, zaključuje Dojčinović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare