Stevan Dojčinović Foto: Medija centar Beograd

Stevan Dojčinović, glavni i odgovorni urednik KRIK-a, za Nova.rs kaže da mu je teško da, na osnovu spiska novinara, medija i nevladinih organizacija koji je bankama uputila Uprava za spečavanje pranja novca, zaključi kakva se to istraga vodi.

Pročitajte još:

KRIK je objavljivao istraživačke priče o sumnjivim tokovima novca, kao što je slučaj „Šarić“, ali sada kada su se našli na spisku Uprave za sprečavanje pranja novca, glavni i odgovorni urenik Stevan Dojčinović kaže da mu je teško da zaključi šta je zapravo cilj Uprave za sprečavanje pranja novca.

„Pogotovo pošto su se na spisku našle poznate organizacije i medijske kuće, koje postoje godinama i čije finansiranje se često obavlja preko isto toliko poznatih fondacija, koje često raspolažu novcem poreskih obveznika ozbiljnih država“, kaže Dojčinović za Nova.rs.

On podseća da  ovo nije prvi put da neka državna ustanova istražuje nevladine organizacije i medije.

„Imali smo više događaja koji ukazuju na to da se državne institucije koriste za obračun sa civilnim sektorom i medijima.  Pre ovoga, dešavalo se da poreska inspekcija ‘čačka’ račune medija i političkih partija, pa smo onda mogli da čitamo u provladinim medijima ko kome koliko plaća.

Takođe, ovo može da bude čista zloupotreba Uprave za sprečavanje pranja novca, da se preko nje stigne do podataka koji bi mogli da se iskoriste u političkim kampanjama, ili za blaćenje kroz tabloide“, rekao nam je Dojčinović.

Njega slučaj „Spisak“ najviše podseća na prikupljanje materijala za provladine medije, samo je pitanje koja institucija će biti „uposlena“.

„Do sada je tako bilo – kad god je bila angažovana BIA, sutra vidimo po novinama slike ko sa kim sedi, kad su Poreski organi češljali medije, onda smo čitali u ‘Informeru’ ko je odakle plaćen, tako da moguće da je i ovo jedan od slučajeva o kojima je trebalo da – čitamo“, kaže Dojčinović za Nova.rs.

Podsećamo da je Uprava za sprečavanje pranja novca, institucija pri Ministarstvu finansija, sačinila spisak medijskih radnika i nevladinih organizacija i od banaka zatražila uvid u sve njihove transakcije u prethodnih godinu dana.

Spisak je poslat svim bankama u Srbiji.

Na tom spisku, imenom, prezimenom i matičnim brojem, odnosno, nazivom nalazi se 20 ljudi i 37 organizacija ili udruženja.

U zahtevu koji je Uprava uputila bankama, a u koji je Newsmax Adria imao uvid, podaci se traže kako bi se utvrdilo da li organizacije i pojedinci sa spiska imaju veze sa finansiranjem terorizma ili pranjem novca.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar