Dobrinja
Milan Kovačević iz Dobrinje Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Meštani sve tri požeške Dobrinje i okolnih sela, ali i gradskog požeškog naselja, za sutra ujutru su najavili protesno okupljane, simbolično - kod spomenika knjazu Milošu Obrenoviću u Gornjoj Dobrinji. Građanji nastavljaju proteste povodom najavljenog početka izvođenja radova kompanije "Jadar Litijum" d.o.o. radi ispitivanja terena, za potrebe budućih iskopavanja na području teritorije Opštine Požega.

Posle niza protestnih okupljanja širom požeških sela za subotu je najavljen novi protest. U danu kada je označen i datum početka geološkuh istraživanja od strane firme „Jadar Litijum“ d.o.o. meštani su odlučni da brane svoju zemlju bez kompromisa. Ogorčeni su i na lokalnu samoupravu koja je primila obaveštenje o početku radova i dozvoli koja im je data od strane Ministarstva rudarstva i energetike, a da se građanima nije obratila građanima.

Lokalna samouprava se, posle reakcije medija i javnosti, udostojila i pozvala predsednike mesnih zajednica osam požeških sela, da razgovaraju na ovu temu u pokušaju da im objasni da oni, njihove porodice i njihova zemlja neće trpeti posledice najavljenih istraživanja. Građanima je još rečeno da niko neće ući na njihovu parcelu bez njihove saglasnosti. Meštani ipak nemaju poverenja i ne odustaju od otpora istraživanju.

Dobrinja
Dobrinja Foto:Slavica Panić/Nova.rs

„Pozvali su nas na sastanak jer nisu imali kud, a moje pitanje je bilo zašto nas nisu obavestili kada su primili tu informaciju. Rekli su da su postavili na sajt. Pa, kakav sajt, ne prate ljudi u selima internet, to su samo opravdanja. Mi, predstavnici mesnih zajednica smo se dogovorili da napravimo zahtev odborniku, da lokalna skupština zkaže sednicu sa jednom tačkom dnevnog reda i da se usvoji jedna odluka. To je da se obustave sva najavljena istraživanja u požeškim selima i da ta odluka bude doneta u opštinskoj skupštini. Dogovor je i da se pozove i direktor ‘Jadar Litijuma’ ali mi sa njim nema šta da razgovaramo, možemo samo lično da mu objasnimo da mi ne želimo nikakva istraživanja i to je sve, od svojih zahteva ne odustajemo ni za živu glavu“, kaže za Nova.rs predsednik MZ Srednja Dobrinja Milan Kovačević.

Kovačević ističe zabrinutost meštana zbog jučerašnje rasprave u Republičkom parlamentu, gde se najavljuju zakonske izmene koje se tiču rudarstva i ekologije. Sve je, kako kažu, pod velom očuvanja životne sredine, ali se iza toga možda krije, po njihovom mišljenu, slobodnija eksploatacija rudnih nalazišta.

Dobrinja
Dobrinja Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Predsednik MZ Mađer Slavko Aćimović kaže da će meštani njegovog sela biti sutra na skupu i da će još jednom pokazati da ukoliko se pojave predstavnici „Jadar Litijuma“ i pokušaju da manipulišu građanima, nudeći novac ili slično, među njima neće naći pregovarača. Lokalna samouprava nije podržala meštane, nije im se obratila, niti je obavestila nadležno ministarstvo o njihovom negodovanju. Meštani su ljuti jer, kada je trebalo birati lokalne funkcionere, ti isti su znali gde su njihova domaćinstva, i nisu se ustručavali da dođu i tražen podršku. Tada se biračima nisu obraćali putem interneta. Sada, kada ti isti birači brane svoja ognjišta, nisu našli za shodno da ih posete.

„Pitali su nas juče u opštini, na sastanku na koji su oni nas pozvali, zašto se mi njima nismo obratili već intervenišu udruženja građana i mediji. Naše je pitanje zašto oni nas nisu obavestili o svemu što se događa te da to ni danas ne bi uradili da nije krenulo blaćenje javnosti po njima. Mi smo njih birali i njihova obaveza je da štite interese svojih građana. Na sastanak su nas zvali sat vremena pre početka sastanka, nemam šta dalje da kažem o njihovom odnosu prema nama. Nas ne interesuju istraživanja jer nećemo rudnik, nećemo doći u situaciju da neko sutra za velike pare odluči da proda svoju zemlju kao što se desilo u Loznici. Nikakvog ispitivanja, bušenja, ničega na našoj zemlju neće biti, ni po cenu leka“, kaže Aćimović.

Dobrinja
Dobrinja Foto:Slavica Panić/Nova.rs

„Sami smo sebi prepušteni i moramo složno braniti našu zemlju jer opštinske vlasti a ni republičke, nisu do sada pokazale da im je stalo do našeg stava. Niko od nas se neće saglasit sa time da bilo ko kroči na našu zemlju. Smatram da u svakoj mesnoj zajednici pojedinačno treba informisati građane šta ih čeka. Ja ne mogu da poverujem da je iko saglasan da se ta istraživanja dogode“, kaže za naš portal predsednik MZ Donja Dobrinja Ljubiša Pavlović.

Prema planu Jadar Litijuma geološkim istraživanja obuhvataju požeška sela: Duškovci, Dražinovići, Velika Ježevica, Mađer, Gornja Dobrinja, Srednja Dobrinja, Donja Dobrinja, Papratište i Subjel u Kosjeriću. Na teritoriji ovih sela živi blizu 3.000 stanovnika u oko 1.000 domaćinstava.

Novi protest građana protiv najavljenih geoloških istraživanja održaće se sutra u devet časova u Gornjoj dobrinji, kod spomenika Knjazu Milošu Obrenoviću.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare