Izvršitelji teraju porodicu Marinković iz socijalnog stana

Društvo 30. jan. 202113:58 > 14:03
Podeli:
Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Jedanaestočlanoj romskoj porodici Marinković, na vrata su zakucali izvršitelji sa nalogom za iseljavanje iz stana, koji su inače dobili kao nužni smeštaj od Centra za socijalni rad i gradske uprave u Kragujevcu. Oni su, kao korisnici socijalne pomoći, na korišćenje dobili stan od 23 kvadrata još 2003. godine, a sada su, kako tvrde za Nova.rs, dobili nalog izvršitelja da se isele, jer je stan restitucijom vraćen pravim vlasnicima.

„Došli su usred zime da nas isele, mi nemamo gde, osim na ulicu“, jeca Dragica Marinković, majka jedanaestoro dece, od kojih je petoro mlađe od 13 godina. Dok pokazuje papire koje su joj, sa nalogom da se iseli u narednih 15 dana ostavili izvršitelji, Dragica objašnjava da je njenoj porodici stan dodeljen kao nužni smeštaj još pre 18 godina i da sada nema gde.

„Godinama čekamo da nam dodele adekvatan smeštaj. Ovde nemamo ni struju ni vodu, a sada smo umesto drugog stana, dobili nalog da se iselimo“, u očaju priča Dragica, dodajući da joj je kao alternativno rešenje ponuđen smeštaj od 29 kvadrata, u koji bi mogla da se useli samo ona sa troje maloletne dece, a „ostali da se snalaze“, prepričava Dragica šta joj je rečeno u Gradskoj upravi.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

„Stalno dobijam obećanja da će naše stambeno pitanje biti rešeno, a sve se završava rečima ‘videćemo…videćemo’. Sada su mi ponudili da ja, sa troje najmlađe dece, pređem u stan od 29 kvadrata. Gde će moj suprug, gde će ostala deca? Ne preostaje ništa drugo, nego da ostanu na ulici“, jada se Dragica.

Ona objašnjava da cela porodica živi od 20.000 dinara socijalne pomoći i dečjeg dodatka koji dobija samo za dvoje dece. Mesečno, kaže, može da računa i na 10.600 dinara koje dobija kao naknadu za tuđu negu, za desetogodišnju ćerku koja boluje od epilepsije. Ali, kaže ona, „toliko ode i na lekove“ koji su joj potrebni za dete.

„Borimo se za svaki dinar, stariji sinovi idu po komšiluku i cepaju drva za pare. Kako se sa kim pogode, nekada zarade 1.000 dinara za dan, nekad manje, nikad se ne zna. Skupljamo limenke, bakar, mesing.. sve što može da se proda… Nisu to sigurni prihodi, ali smo bar svi zajedno“, priča ona i dodaje da su najstariji sin i ćerka zasnovali svoje porodice, a da suprug i ona žive sa devetoro dece, od kojih najmlađa devojčica ima šest, a najstariji sin 21 godinu.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Dragica se žali i da zbog skromnih prihoda nisu mogli redovno da izmiruju dogovanja za struju, pa im je pre šest godina skinut strujomer i od tada nemaju struju u dve male prostorije u kojima svi žive. Česmu imaju u dvorištu, gde hladnom vodom pere sudove i veš, a u zimskim mesecima, kaže ona, decu kupa jednom nedeljno.

„Navikli smo se na ovo što imamo, a sada ne mogu da zamislim da ćemo i bez ovakvih uslova da ostanemo“ , očajna je Dragica.

Sinovi volontirali u crvenoj kovid zoni

Najstariji sinovi porodice Marinković, Dragan (20) i Aleksandar (18), nedavno su volontirali u crvenoj kovid zoni u kragujevačkom Kliničkom centru. Oni su, kao članovi udruženja za resocijalizaciju bivših osuđenika „Posle kiše“, dva meseca prenosili boce sa kiseonikom do pacijenata koji se leče na kovid odeljenjima.

Predsednik tog udruženja Dušan Mirić za Nova.rs kaže da od gradskih vlasti „ne traži nikakvu kontra uslugu“, ali smatra da javnost treba da zna, da su se mladići „neumorno i nesebično trudili“ da u periodu najvećeg talasa epidemije boce sa kiseonikom stignu do najtežih pacijenata.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Pojašnjava da braća Marinković nisu osuđivana, ali da su zbog sitnih prekršaja imali izrečene mere pojačanog nadzora, te da se Udruženje za resocijalizaciju angažovalo da ih „vrati na pravu stranu zakona“.

„Mislim da bi njihovo izbacivanje na ulicu poništilo sve ono što smo mi kroz humanitarne, volonterske i sportske aktivnosti uspeli da postignemo. Koliko sam srećan što smo uspeli da dva mlada čoveka odvratimo od kriminala, toliko me sad pogađa saznanje da bi oni mogli da budu prepušteni ulici“, iskren je Mirić, dok dodaje da jedan od mladića i sada volontira na punktu za masovnu vakcinaciju stanovništva.

Grad: Obezbedićemo adekvatan smeštaj

U Gradskoj upravi za naš portal potvrdili su da je porodica Marinković u prioritetu za pronalaženje adekvatnog smeštaja, te da nije tačno da im je ponuđen stan od 29 kvadrata samo za majku i troje dece.

Nadležni su objasnili da je u trenutku kada je porodica zatražila pomoć zbog naloga izvršitelja, jedini slobodan i odmah useljiv stan za korisnike socijalne pomoći, bio taj od 29 kvadrata, ali da nijednog trenutka nisu spomenuli razdvajanje porodice, niti im ponudili useljavanje u taj stan.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Iz Gradske uprave objašnjavaju da neće dozvoliti iseljavanje porodice bez adekvatnog rešenja stambenog prostora, kao i da su povodom ovog slučaja, od izvršitelja zatražili odlaganje naloga za prinudno iseljavanje, sve dok ne pronađu smeštaj za celu porodicu, što je našem portalu potvrđeno i u kancelariji nadležnog izvršitelja, koji je odložio izvršenje naloga.

U kragujevačkom Centru za socijalni rad za Nova.rs su izjavili da je porodica Marinković „prioritet prioriteta“, te da su prvi na listi za dodeljivanje socijalnih stanova.

Nadležni iz kragujevačke Gradske uprave, istakli su da će već od sledeće nedelje, na terenu obići sve potencijalne stanove i shodno broju članova porodice Marinković, pronaći adekvatno rešenje za smeštaj.

Komentari

Vaš komentar