Epidemiolog Verica Ilić Foto.N1

Epidemiološkinja Verica Ilić, koja je trenutno u karantinu i oporavlja se od kovida, kaže da ju je zaprepastila brzina razvijanja simptoma, ali dodaje da na sreću, prođu vrlo brzo. Navodi da će, prema predviđanjima biostatističara, sedmi talas koronavirusa do kraja avgusta dati 500.000 obolelih. "Sreća je da je klinička slika blaža, ali je loše to što se virus širi brže, što zaobilazi imunološke barijere, što oboljevaju i vakcinisani, mada oni ređe završavaju u bolnici. Doći ćemo u najblažoj režiji u avgustu do 10.000 pozitivnih dnevno, ali se u drugoj polovini avgusta očekuje postepen pad tog broja, da bi ponovo u septembru došlo do nove situacije, jer će se ljudi vraćati sa odmora, deca će krenuti u školu", ocenjuje epidemiološkinja.

O simptomima koje je ona imala, kaže da je to bila stravična glavobolja, kijavica, bol u grlu i mišićima i kostima…

„Prva dva-tri dana bio je popriličan horor, ali na svu sreću ti simptomi prođu vrlo brzo“, navodi u Danu uživo na TV N1 Ilić i dodaje da antivirusna terapija, koju dobija svaki pacijent kojem se utvrdi kovid, „ima dobre efekte i dobro pomaže“.

Kada se radi o eventualnim ponovnim merama, ističe da su nam „prethodne dve godine pokazale da neka naročita solidarnost među ljudima ne postoji, ljudima je preostalo da štite sebe tako što će nositi maske, primiti i četvrtu dozu vakcine“.

Ukazuje i da „kompletna vakcinacija, buster i četvrta doza zaista imaju nekog efekta“.

Kaže da je specifičnost sedmog talasa što broj hospitalizovanih raste iz dana u dan, te prema podacima koje je dobila od kolega iz Ujedinjenih protiv kovida, u Batajnici je trenutno hospitalizovano 220 pacijenata, 17 je na intenzivnoj nezi, a sedam na respiratoru.

U vojnoj bolnici na Karaburmi nalazi se 27 pacijenata, što je, kako navodi, već 50 posto njenih kapaciteta.

Ističe da će, prema predviđanju naših biostatističara, sedmi talas korone do kraja avgusta dati 500.000 obolelih, što je za 200.000 manje u odnosu na prethodni talas u kojem je dominirao delta soj.

Opširnije čitajte na N1.

Bonus video: Ukinute epidemiološke mere za ulazak u Srbiju

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar