Đorđe Miketić Foto: Nova.rs

Đorđe Miketić iz koalicije MORAMO ocenio je povodom jutrošnje "saharske kiše" kao nedopustivo da se u 21. veku nagađa šta je to "što nas zasipa iz atmosfere" i naveo da je veoma verovatno da su Beograd prekrili "otrovi TENT-a i drugih postrojenja i toplana".

Miketić je ocenio kao paušalni odgovor da se radi o pesku iz Sahare i dodao da je Beograd jutros osvanuo u žutoj prašini po kolima, terasama i baštama.

„Obzirom da je duvao zapadni vetar, a da je zagađenje vazduha u Beogradu u proteklih par dana bilo izuzetno opasno po zdravlje, vrednosti su išle i po deset puta više od dozvoljenih, veoma je verovatno da su Beograd prekrili otrovi TENT-a i drugih postrojenja i toplana“, rekao je Miketić i dodao:

„Ko ne veruje da ova prašina može biti otrovna, nek pita građane Smedereva kako oni već par godina žive okupani crvenom kišom i prašinom koja im pokriva svaki pedalj kuće ali i zemlje, bašti i plodova na drvetu.“

On je kao nedopustivo ocenio i to da naše inspekcije „ne rade svoj posao“, dok broj građana sa hroničnim i malignim oboljenjima, kako je naveo, sve više raste.

„Samo u Smederevu je taj procenat skočio preko 300 odsto u poslednjih nekoliko godina“, dodao je on.

Miketić ističe da koalicija MORAMO ima plan kako da brzo stavi filtere na sve industrijske zagađivače, te kako da promeni gorivo u svim gradskim toplanama, ali i individualnim ložištima.

„A do tada, moramo postaviti merne stanice koje će meriti nivo zagađenja i alarmirati stanoviništvo istog momenta kada ono pređe svoju dozvoljenu vrednost, ali i znati koje su to materije zasule grad, da bi poljoprivredni proizvođači znali kako da reaguju“, rekao je Đorđe Miketić.

Bonus video – Žuti pesak jutros iznenadio vozače u Beogradu

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram