Dubravka Đedović Foto:MRE/ EMILIJA JOVANOVIĆ

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović potpisala je danas ugovor koji će omogućiti početak realizacije projekta energetske sanacije Vojnomedicinske akademije, jednog od najvažnijih projekata za povećanje energetske efikasnosti u javnim zgradama u Srbiji.

Ministarka Đedović, nakon obilaska VMA i potpisivanja ugovora, rekla da je VMA jedna od najvećih bolnica u Srbiji, izgrađena pre više od 40 godina i realizacija ovog projekta doneće ne samo ogromne uštede energije i smanjenje emisije štetnih gasova, već i poboljšanje kvaliteta usluga za pacijente, od kojih su više od 90 odsto civilna lica.

Analize koje su rađene pokazuju da postoji značajan prostor za efikasnije korišćenje energije u javnim objektima, naročito u zdravstvu, istakla je Đedović i dodala da potrošnja električne energije na VMA jednaka potrošnji grada od 20.000 stanovnika.

Procenjuje se da će mere koje se sprovode u prvoj fazi rehabilitacije smanjiti potrošnju prirodnog gasa do 40 odsto i električne energije do 30 odsto, uz smanjenje emisije ugljen-dioksida za 24.000 tona godišnje.

Dubravka Đedović Foto:MRE/ EMILIJA JOVANOVIĆ

„Rehabilitacijom VMA ostvariće se uštede jednake rezultatima energetske sanacije 150 javnih zgrada prosečne površine od 1.500 m²“, navela je ministarka.

Načelnik Vojnomedicinske akademije pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević rekao je da mu je veliko zadovoljstvo što pred jubilarni 180. rođendan VMA, imamo priliku da i praktično obeležimo početak ovako važnog projekta.

„Imajući u vidu složenost tehničko-tehnoloških sistema VMA, projekat energetske efikasnosti, je svakako jedan od najvećih, a za nas i najvažnijih u zemlji. Konačna realizacija jeste i biće dodeljena najboljima i na tome vam još jednom iskreno zahvaljujem“, rekao je Vukosavljević.

Miroslav Vukosavljević Foto:MRE/ EMILIJA JOVANOVIĆ

Ukupna vrednost projekta iznosi 200 miliona evra. Projekat je podeljen u tri faze, a vrednost prve faze je 55 miliona evra. Najveći deo sredstava za prvu fazu, u iznosu od 50 miliona evra, obezbeđen je uz podršku nemačke razvojne banke KfW, a pet miliona evra obezbeđeno je iz donacije Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF). Sve tri faze projekta predviđene su da se realizuju tokom narednih šest godina, a sredstva za naredne faze projekta biće obezbeđivana sukcesivno, preko KfW banke, uz potencijalno učešće EU fondova.

U ime Ministarstva rudarstva i energetike, koje je zaduženo za implementaciju projekta, ugovor sa konsultantom za sprovođenje projekta koji predstavlja firma „Management4health GmbH“ iz Nemačke, potpisala je ministarka Đedović.

Miroslav Vukosavljević i Dubravka Đedović Foto:MRE/ EMILIJA JOVANOVIĆ

Implementacioni konsultant, između ostalog, biće zadužen za pripremu kompletne tehničke dokumentacije neophodnu za izdavanje dozvola i izvođenje radova, učestvuje u sprovođenju tenderskog postupka i vršiti nadzor tokom izvođenja radova.

***

BONUS VIDEO – Vrtoglave cene na VMA koja je sada otvorena za građanstvo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar