Foto: Shutterstock

Polovina korisnika subvencija za decu u privatnim vrtićima Beograda, dobijaju zagarantovanu sumu sa nikad većim zakašnjenjem, u zavisnosti da li je predškolska ustanova potpisala javni poziv ili nije, zbog čega se roditelji osećaju diskriminisano, a izloženi su i dodatnim troškovima.

Roditelji dece čiji su vlasnici vrtića potpisali ugovor sa gradom refundaciju dobijaju u periodu od prvog do petog u mesecu, dok sa druge strane roditelji čiji vlasnici vrtića nisu potpisali ugovore sa gradom dobijaju subvencije na kraju meseca, prenosi N1.

„Prošlog meseca uplata je stigla 29. februara. Kasnije nije moglo i tako je stalno. Zamislite da nekim penzioneriama uplate 10. a drugima 30. u mesecu. U ovom slučaju radi se o 11.000 dece“, kaže za N1 Milka Mihailović iz Saveza udruženja privatnih predškolskih ustanova Beograd.

Ona ističe da privatni vrtići imaju rokove za plaćanje svojih obaveza između petog i 10. u mesecu, što znači da roditelji moraju da plate iz svog džepa kašnjenje gradske subvencije bez obzira koliko im to opterećuje budžet.

„Kao roditelji stavljeni smo u situaciju u kojoj ispaštamo zbog odnosa grad-vrtići. Kako je logično da jedni dobiju do petog u mesecu, a drugi ne mogu ni 10, već tek na kraju? Pre su subvencije makar stizale sredinom meseca. Ovo je očigleda diskriminacija, a izgleda da nikoga u Gradu nije briga za to“, pita se jedna majka deteta iz privatnog vrtića koji nije potpisao Javni poziv za promenu načina subvencija.

Milka Mihailović ističe da se ovde radi o samovolji Grada, gde se subvencije dele na milost i nemilost jer ništa nije definisano. Ona kaže da se s jedne strane radi o diskriminaciji roditelja, a sa druge o pritisku na vrtiće koji se nisu odazvali na poziv.

„Čula sam se sa kolegama iz nekoliko manjih vrtića koji kažu da ih pritiskaju i da će verovatno morati da prihvate poziv, iako kako kažu nemaju garancije da će sve biti kako se obećava“, navodi Milka Mihailović.

Do sada je oko polovine vrtića prihvatilo javni poziv. Nov način subvencije počeo je da važi od 1. decembra.

Gradski sekretarijat je zakazao konsultativni sastanak sa Savezom 28. februara, ali je dan ranije otkazan jer prema rečima resorne sekretarke Aleksandre Čamagić za decu i obrazovanje, „nema vremena“ i od tada se prekida svaki kontakt.

„Imaćemo sastanak sa udruženjima roditelja „Vrtić nije luksuz“, „Roditelji privatnih vrtića“ kao i portala “Bebac“, kako bi sa njima dogovarali dalje korake“, zaključila je Milka Mihailović.

BONUS VIDEO: Protest zbog lošeg stanja u vrtiću u Priboju: Vaspitačicu koja je deceniju brinula o deci otpustili posle porodiljskog

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare