Učionica, škola, veronauka
Foto: Shutterstock

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine više puta ukazivao je lokalnim vlastima na kršenje Zakona o radu i Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika, odnosno odredbi koje se tiču plaćanja naknade za dolazak i odlazak sa rada.

Nakon što su ih saslušali – sindikat je obavešten da para nema.

„Mesecima smo pokušavali da dođemo do rešenja ali na kraju su zaposleni bili primorani da svoja prava potraže na sudu. Ovakvo postupanje vlasti, nažalost, postaje praksa u celoj Srbiji. Ovde tek tada nastaje priča za velike ekrane“, navodi se u zvaničnom saopštenju pomenutog sindikata.

PROČITAJTE JOŠ

Nakon što je 120 članova NSPRV odlučilo da podnese tužbu, novca je odjednom ipak bilo, pa su isplaćeni i prosvetni radnici i svi zaposleni na teritoriji opštine za čiju isplatu je nadležna.

Na platnom spisku, međutim, nije se našlo 120 radnika:

„Još jednostavnije, opština Senta je rešila da „kazni“ one koji su pokrenuli točak provođenja zakona i samo njima pomenute naknade za prethodni period nije isplatila. Ovakvo ‘disciplinovanje’ i testiranje volje naših članova će im se obiti o glavu. Sada su pored tužbi (čiju pravni osnov, neverovatno, i danas negiraju) napravili i dodatni zakonski prekršaj u vidu diskriminacije. I za to će morati odgovarati“, stoji u saopštenju.

Članovi sindikata upozoravaju da će ovakvo ponašanje lokalne vlasti najviše koštati same građane. Najavljuju i posetu opštini Senta, ali podršku kolegama kojima poručuju da nisu sami.

„Lokalna vlast bi morala znati da nećemo odustati i da ćemo ih vrlo brzo „posetiti“. Tada će ova sramota postati vidljiva celoj Srbiji. Sa druge strane, kolege treba da znaju da nisu sami i da će NSPRV iskoristiti sve oblike borbe u zaštiti njihovih prava. Sa takvim stvarima kompromisa nikada će biti. Vremena za dogovor i rešenje još uvek ima, ali ga nema previše. Ignorišu li i ovaj apel slušaće nas na malo drugačiji način. To nije pretnja već obećanje. U Senti 15. decembar 2021. Predsednik Regionalnog koordinacionog odbora NSPRV za severnobanatski okrug Zlatko Rahimić“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: Fale li Srbiji nastavnici ili se prave mesta za podobne?

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama

Instagram

Fejsbuk

Tviter

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar