Foto: N1

Svetlana Milić, doskorašnja direktorka Predškolske ustanove u Kikindi, odlučila je da tuži Ministarstvo prosvete zbog, kako tvrdi, nezakonite smene. Sa funkcije je razrešena 8. oktobra zbog toga što nije ispoštovala nalog inspekcije – da sanitarne prostore u jednom od vrtića uskladi sa normativima, odnosno da u dečijem toaletu bude ugrađena dodatna toaletna šolja. U pozadini priče ona vidi drugi razlog, suprotstavljanje visokopozicioniranom članu vladajuće stranke Milenku Jovanovu.

Upravo je završila sastanak kod advokata, uz sastavljene dve tužbe – protiv Ministarstva prosvete i protiv lokalnih nedeljnih novina. Razlog je tekst u kom je okarakterisana kao direktorka koja je u odlasku sa funkcije ponela i direktorsku fotelju.

„Još da bi potkrepili autori teksta tu priču i dodatno unizili mene i moj ugled, pozvali su nekog psihoterapeuta koga ja nikad nisam ni videla ni čula, čoveka apsolutno ne poznajem, a koji me je okarakterisao maltene kao poremećenu ličnost koja je patološki vezana za tu funkciju“, kaže nekadašnja direktorka PU „Dragoljub Udicki“ Svetlana Milić.

Foto: N1

Ova dugogodišnja vaspitačica, vođa dečijeg hora „Čuperak“, osnivačica Internacionalnog muzičkog festivala za decu, funkciju ne želi nazad. Pojašnjava da tužba protiv Ministarstva prosvete nema takav cilj. Želi potvrdu da je ministar u tehničkom mandatu nije mogao smeniti, te da je razlog za smenu neosnovan.

„U pitanju je sanacija jednog toaleta u vrtiću „Leptirić“, tačnije ugradnja jedne toaletne šolje za decu“, kaže.

Nakon nadzora inspekcije, obratila se Gradu tražeći rekonstrukciju objekta, ali je zbog manjka novca u budžetu nije dobila. Zbog toga kao razlog za smenu vidi nešto drugo.

„Sve je počelo još decembra prošle godine kada sam imala jedan vrlo neprijatan razgovor sa visokim funkcionerom SNS, mojim sugrađaninom, Milenkom Jovanovim, koji me je pozvao i pokušao da utiče na organizaciju rada u predškolskoj ustanovi“, kaže Milić.

Foto: N1

N1: Šta vam je rekao?

„Da su me oni postavili, da moram da ih slušam, da li ga razumem. Ako ga ne slušam da moram da dam ostavku“, kaže ona.

Trideset vanrednih inspekcijskih nadzora prebrojali su od tog trenutka do ove jeseni, kada je 197 uposlenika od njih ukupno 214, potpisalo peticiju protiv razrešenja. Direktorka je ipak 8. oktobra smenjena. Ubrzo nakon toga, jedan od njenih najbližih saradnika, novom sistematizacijom ostaje bez radnog mesta.

„Ja mislim da je apsolutno sve povezano. Ja smetam, jer znam šta se tu sve dešavalo, koje su tu nezakonitosti postojale i nikako im ne odgovaram. Znači, ukoliko ja sada budem sklonjen, onda nikakve više prepreke nema za dalje čistke. Ja mislim da je ovo tek početak“, kaže pravnik Dejan Šipoš.

O situaciji u predškolskoj ustanovi nova v.d. direktorka nije želela da razgovara. Kratko je demantovala da bilo ko od potpisnika peticije podrške njenoj prethodnici trpi pritiske. Na poziv da govori za N1 nije se odazvao ni novi gradonačelnik Kikinde, kao ni narodni poslanik Milenko Jovanov.

Milenko Jovanov Foto: N1

„Slučaj Svetlane Milić pokazuje kako prođe svako u javnom sektoru ko drži do sebe i ko ne želi da se povinuje partijskim naređenjima i videli smo po ko zna koji put ovde na lokalu kako funkcionišu ti, nazovi ‘naprednjački’ mediji koji su propagandne mašine“, kaže predsednik NUNS Željko Bodrožić.

Svetlana Milić je o pritiscima koje trpi pisala i nadležnima u Pokrajini i predsedniku države. Odgovor nije stigao. U Ministarstvu prosvete za N1 navode da je njena smena bila u skladu sa zakonom, te da se u postupku odlučivanja u obzir uzima dostavljena dokumentacija, ne i mišljenje zaposlenih.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare