Foto: printscreen Vtv Valjevo

Direktorka Zavoda za javno zdravlje Valjevo Marija Gavrilović odbacuje optužbe da u vreme epidemije koronavirusa Zavod na čijem je čelu nije kako treba obavljao svoj posao. Zbog tih optužbi usledio je i poziv iz Ministarstva zdravlja, a doktorka Gavrilović se na kraju obratila i samom ministru Zlatiboru Lončaru i premijerki Ani Brnabić.

Ona za Nova.rs kaže da je samo odgovorila na optužbe da „nije prihvatila mesto rukovodioca Stručno-operativnog tima za zaštitu i spasavanje od epidemija, jer ne želi da radi, kao i da Zavod na čijem je čelu ne radi svoj posao“.

„Nismo prekidali sa radom ni u izolaciji. Sve epidemijske ankete, istraživanja i izveštaje smo redovno slali Ministarstvu zdravlja, Batutu, Štabu. Za sve imam sačuvane mejlove i dokaze. Pismo je odgovor na pitanje i poziv iz Ministarstva zdravlja, kome je prezentovana druga priča da se Zavod i ja ne uključujemo u rad štaba, što je potpuno netačno. Ovim pismom sam samo odgovorila na neosnovane optužbe“, kaže doktorka Gavrilović u SMS prepisci za Nova.rs.

Gavrilović, koji je svojevremeno smenjena sa mesta rukovodioca Stručno-operativnog tima za zaštitu i spasavanje od epidemija (SOT), odbila je da ponovo bude na toj funkciji. O tome je obavestila Štab za vanredne situacije Valjeva, a o razlozima zbog kojih ne želi da ponovo da bude na tom mestu, pisala je i premijerki Ani Brnabić i ministru zdravlja dr Zlatiboru Lončaru.

U pismu koje je uputila državnim zvaničnicima, a koje su prenele Kolubarske dr Gavrilović navodi da od početka pandemije Zavod za javno zdravlje Valjevo maksimalno odgovorno izvršava sve svoje zadatke na rešavanju epidemiološke situacije u Valjevu i Kolubarskom okrugu.

Ona tvrdi da su svakodnevno, i iz izolacije od 23. marta do 5. aprila, zaposleni ZZJZ radili epidemiološko istraživanje i svakodnevno izveštavali sve nadležne institucije.

„Kao epidemiolog i direktor Zavoda za javno zdravlje Valjevo imenovana sam za rukovodioca Stručno operativnog tima (SOT), ali sam smenjena zbog neslaganja sa načinom vođenja Štaba za vanredne situacije grada; angažovanjem privatnih firmi za dezinfekciju grada što je koštalo dva miliona dinara, načinom raspodele donacije privrednika Valjeva od 8,5 miliona dinara, donacijom iz Rusije…, koje su namenjene za opremanje zdravstvenih ustanova“, napisala je dr Marija Gavrilović.

„Zbog međusobnog sukoba u Štabu za vanredne situacije i raspodele ovih i drugih sredstava, smenjena i dr Branka Antić novi rukovodilac SOT, pa sam ponovo imenovana za šefa SOT. Odbila sam jer ne želim da učestvujem u takvim aktivnostima, ali i dalje obavljam najsavesnije stručne zadatke u rešavanju epidemiolaške situacije u Valjevu i Kolubarskom okrugu. Lično ću se kao epidemiolog i rukovodilac Zavoda za javno zdravlje Valjevo baviti i ubuduće samo stručnim radom i izvršavati sve postavljene zadatke maksimalno stručno i odgovorno“, navela je dr Marija Gavrilović, direktorka Zavoda za javno zdravlje Valjevo, u pismu koje je uputila premijerki Srbije i ministru zdravlja.

Inače, Valjevo je slovilo za jedno od žarišta koronavirusa, a na početku epidemije svakodnevnu su pristizale informacije o porastu broja zaraženih.

U epidemiji je preminuo i episkop valjevski Milutin.

#related-news_1

Novi ljudi na čelu štaba

Kako prenose Kolubarske, novi rukovodilac Stručno-operativnog tima za zaštitu i spasavanje od epidemija je, od juče, dr Zoran Živković zamenik gradonačelnika Valjeva. To je treće postavljenje na čelo ovog tima za mesec dana ili od osnivanja SOT.