Darija Kisić i Verica Jovanović kombo
Foto: Arhiva

Iz dana u dan slušamo o enormnom broju testiranih u Srbiji. Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata testirane su 9.563 osobe. Pre nedelju dana, predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio je izuzetno zadovoljan, pa je tog 22. jula izjavio: "Mi smo danas postali četvrta ili peta zemlja u Evropi po broju testiranih, pretekli smo Nemačku, a ispred nas su Švajcarska, Austrija, Luksemburg", rekao je predsednik. Tog datuma saopšteno je da je testirana 11.521 osoba. Ipak, ostaje nejasno koga sve ubrajamo u te cifre kojima se hvalimo. Iz Kriznog štaba dobijamo različite odgovore, neki kažu da se u ove podatke ubrajaju i oni koji su testirani serološki, a neki tvrde da su u statistici oni koji su testirani PCR metodom. Sumnja ostaje, a sve je češće iznosi i stručna javnost.

„Mi testiramo više od ostalih, jer želimo da identifikujemo bolest i da se borimo za živote ljudi, a ne za političke brojeve“, rekao je Vučić.

Njegovog Sneška danas je srušio Oliver Stojković, profesor na Medicinskom fakultetu i Fakultetu za fizičku hemiju u Beogradu i šef DNK laboratorije Instituta za sudsku medicinu u Beogradu.

Broj od oko 10.000 novotestiranih u jednom danu koji se svakodnevno iznosi u javnost nije tačan, rekao je  genetičar.

Stojković je za TV N1 naveo da taj broj verovatno obuhvata sva testiranja – PCR i serološka, kao i ponovljena i testiranja uzoraka uzetih pre više od jednog dana.

„Broj od 10.000 nisu osobe koje su testirane PCR testovima, koji su isključivo namenjeni za testiranje novozaraženih. S kolegama s kojima sam razgovarao, došli smo do zaključka da taj broj verovatno obuhvata sve osobe nad kojima je u prethodnom danu urađeno testiranje, uključujući i ponovljeno testiranje, uključujući i serološke metode, kao i one osobe koje se prvi put u danu ili dva dana pre toga javljaju u kovid ambulantu i koje su definisane kao osobe s mogućom kovid infekcijom“, kazao je dr Stojković.

Na današnjoj konferenciji za novinare Kriznog štaba poželeli smo da sve razjasnimo i postavili smo pitanje: Šta sve ulazi u cifre o dnevnom broju testiranih? Dobili smo, bar nam se učinilo, jasan i nedvosmislen odgovor od direktorke „Batuta“ Verice Jovanović.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Prema podacima kojima raspolažemo na današnji dan, od poslednjeg izveštaja, testirane su 9.653 osobe, tu se nalaze i osobe koje su kontrolno testirane i osobe koje su testirane zbog putovanja, tu se nalazi i serološko testiranje po indikacijama lekara“, objasnila je Jovanović i dodala da su tu i oni koji se ponovo testiraju, jer se uprkos rezultatima ne osećaju dobro.

I sve bi bilo u redu, mogli bismo da budemo ponosni na to koliko Srbija testira. Ipak, pronašlo smo ono čuveno „ali“ koje devojci sreću kvari. Naime, 15. jula na konfereniji za novinare, takođe je bilo postavljeno pitanje o tome koje testove ubrajamo u zvaničnu dnevnu statistiku. Na pitanje da li je reč i o brzim, ili samo PCR testovima, Darija Kisić Tepavčević odgovorila je da se radi samo o PCR testovima.

Darija Kisić Tepavčević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Ovo su PCR testovi koji uključuju i testiranja na lični zahtev i re-testiranja“, objasnila je Kisić Tepavčević. Tog dana saopštena nam je cifra od 8.393 testiranih na dnevnom nivou.

Verica Jovanović i Darija Kisić Tepavčević dolaze iz iste institucije. Prva je direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, a druga je njena zamenica. Dobro je da su se složile u jednom, a to je da su PCR testiranja osnovna i pouzdanija tehnika dijagnostike u odnosu na brze serološke testove.

A nama „običnim smrtnicima“ bez diploma Medicinskog fakulteta ostaje da se pitamo gde je istina? Biće da je Srbija usvojila onu devizu iz čuvene naučnofantastične serije „Dosije X“ – „Istina je tamo negde“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare