Foto: Aleksandra Petrović

Onlajn nastava u školama u Srbiji traje skoro dva meseca, ali za šestoro učenika iz seoske škole u Čumiću kod Kragujevca, to je neizvodljivo. Zbog lošijeg materijalnog stanja, oni nemaju ni kompjutere ni internet, pa nastavne lekcije dobijaju na papiru.

Direktor škole, jednom nedeljno svakom učeniku lično donosi gradivo koje pripremaju nastavnici i učitelji.

Aleksandar Jovanović direktor škole „Prota Stevan Popović“ preuzeo je na sebe obavezu da svakom učeniku koji nema kompjuter, odnese gradivo koje putem interneta dobijaju njihovi vršnjaci. On za naš portal objašnjava da od nastavnika i učitelja dobija nastavne lekcije, testove i domaće zadatke za celu nedelju , koje on potom štampa i odnosi učenicima.

„Moja je moralna i profesionalna dužnost da svi učenici imaju jednake šanse za obrazovanje. Nažalost, nemaju svi kompjutere , ali to u ovom trenutku ne sme da bude prepreka. Ne možemo da dozvolimo da deca koja su skromnijeg materijalnog stanja izgube korak sa svojim vršnjacima. Meni nije teško da ih posećujem, uvek porazgovaram sa njima i njihovim roditeljima, kako bih video da li još nekako mogu da im pomognem“, kaže Jovanović dodajući da utiske o poseti dece redovno prenosi kolegama i školskom pedagogu.

Foto: Aleksandra Petrović

„Deci odnesem lekcije iz svih predmeta za narednu nedelju, a oni meni predaju svoje domaće zadatke. Onda njihove odgovore skeniram, razvrstavam i šaljem svakom nastavniku i učitelju. Ujedno im prenesem i poruke učenika, da li im je gradivo jasno, a ukoliko nije sugerišem kolegama da pripreme i dodatna pojašnjenja“, priča direktor Jovanović, dodajući da su učenici uzrasta od drugog do sedmog razreda i da je reč o dve porodice.

Brat i sestra: Voleli bismo da imamo kompjuter

U porodici Mihailović dvoje dece nastavu prati putem RTS-a i predavanja koja donosi direktor. Anastasija je sedmi razred, a njen mlađi brat Budimir ide u četvrti. Kažu da im nedostaje škola i nastava u učionici, ali da su se nekako navikli na učenje na daljinu. Skromno dodaju i da bi im bilo lakše kada bi imali kompjuter.

Anastasija za naš portal objašnjava da je gradivo u sedmom razredu teško i da bi joj mnoge lekcije bile jasnije da je u školi.

Foto: Aleksandra Petrović

„Više volim kada sam u učionici i kada mogu da pitam nastavnike da mi objasne sve što ne razumem. Teško mi je da sama učim, pogotovo fiziku i matematiku, jer su to inače predmeti koji meni slabije idu „, iskrena je Anastasija.

Njen mlađi brat Budimir nam pojašnjava da mu škola nedostaje zbog drugara i učiteljice. Kaže nam i da je jednom prilikom, po direktoru poslao pismo učiteljici u kom joj je poručio da je voli i da mu nedostaje.

Škola u Čumiću najstarija u Šumadiji

Direktor Aleksandar Jovanović najavio je da će škola u Čumiću, od jedne privatne kompanije dobiti računare kao donaciju za pripremanje i polaganje završnog ispita za učenike osmog razreda. Ujedno, on je izrazio i nadu da će tom donacijom moći da budu obuhvaćena i deca iz socijalno ugroženih porodica, a dok se to ne dogodi, kaže, nastaviće da ih obilazi i lično im nosi predavanja.

Škola „Prota Stevan Popović “ u Čumiću kod Kragujevca osnovana je 1792. godine i jedna je od najstarijih u Srbiji. U ovoj školi s ponosom ističu da su jedinstveni po tome što u svom dvorištu imaju etno selo koje prikazuje seosko domaćinstvo s kraja 18. i početka 19. veka , sa ambijentalnim učionicama u kojima učenici pohađaju nastavu iz predmeta Narodna tradicija.

Komentari

Svi komentari (18)