Foto: Robert Getel

Direktor Novosadske toplane Nenad Barac, koji je prethodno kao direktor Carine pijan izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj su povrđene dve osobe, trenutno vozi novi službeni auto od 70.000 evra. Barac za nesreću nikada nije sudski odgovarao, a uprkos krivičnoj prijavi koja je bila podneta protiv njega, nastavio je karijeru kao odbornik SNS i direktor drugih javnih preduzeća.

Po ceni od 7.740.000, bez PDV, Toplana je od beogradske firme “Service Maxx auto” kupila novi službeni automobile čija marka i model se ne navode u ugovornoj dokumentaciji. Međutim, prema nezvaničnim saznanjima, kao i prema ponudi autokuće, u pitanju je vozilo marke volvo XC 90, luksuzni terenac, odnosno “SUV kome poveravate bezbednost Vaše porodice”.

Imajući u vidu da Grad Novi Sad za potrebe gradskih čelnika kupuje jeftinije automobile, mahom škode, kojom se voze i gradonačelnik Milioš Vučević i predsednik vojvođasnke vlade Igor Mirović, Toplana je za ovaj novac mogla kupiti skoro tri nova automobila. No, Barac je upravo sa škodom imao loše iskustvo, kada je pre 7 godina njome izazvao saobračajnu nesreću.

Tada direktor Slobodne carinske zone Novi Sad i odbornik SNS, Barac je u martu 2014., vozeći sa 2, 14 promila alkohola u krvi službenu škodu “superb” udario u reno koji se kretao u istoj traci, na Bulevaru Evrope. Od siline udara, reno je odbačen nekoliko desetina metara dalje, a dvoje putnika u njemu su povređeni, dok je Barac prošao bez posledica. Te noći je odveden na trežnjenje, a policija je po službenoj dužnosti pokrenula krivičnu prijavu protiv njega.

Iako flagrantno kriv, Barac nije sudski nikada odgovarao za ovu nesreću, odnosno, nije poznato da li je i na koliko osuđen. Umesto kazne i ostavke, stranka ga iz Carine prebacuje na novu direktorsku funkciju, te 2016 postaje direktor JP Informatika. Barac je i tamo bio upamćen po aferi, zbog nameštanaj poslova svom venčanom kumu. Zbog sklapanja ugovora sa firmom „In Stan Gradnja“ čiji je vlasnik njegov venčani kum Siniša Jevtić, reagovala je i Agencija za borbu protiv korupcije koja je donela rešenje u kojem je predložila da se Nenad Barac zbog sukoba interesa smeni sa mesta direktora JKP „Informatika“. Izjašnjavajući se o povredi zakona on je Agenciji negirao da poznaje Jevtića i da mu je to kum, uprkos tome što je uvidom u dokumenta matičnog ureda u Sremskim Karlovcima dokazano da je prvi svedok na Barčevom venčanju bio upravo Siniša Jevtić.

Očigledno ni ova afera nije bila dovoljan razlog Srpskoj naprednoj stranci da Barca skloni sa javnh pozicija i iz odborničke klupe, te mu je u novom mandate data treća fotelja u nizu, ovaj put u Novosadskoj toplani. I volvo od 70.000 evra.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare