Klinika za kardiohirurgiju Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Direktor Klinike za kardiohirgiju niškog Univerzitetskog kliničkog centra dr Dragan Milić saopštio je danas da je u toj klinici otvoren Kabinet za neinvazivnu dijagnostiku sa dva najmodernija ultrazvučna aparata za preglede srca i vaskularnog sistema. On je naveo da će ambulante na Klinici za kardiologoju raditi ubuduće i tokom popodneva, do 19 časova, i zatražio od uprave UKC Niš da im se preraspodeli jedan radiolog, čime bi se, kako ističe, pacijentima omogućilo da u 2023. godine uštede oko 25 miliona dinara ili 200.000 evra.

Procena je, naglasio je Milić, da bi radiolog godišnje obavljao do 5.000 ultrazvučnih pregleda koji se sada uglavnom rade privatno po ceni od 4.000 do 5000 dinara.

„Po mom mišljenju, najvažnije je to što bi pacijent odmah po upućivanju na pregled kod nas istog dana završio celokupni pregled, a ne kao što se se sada dešava da pacijenta vraćamo njegovom lekaru sa zahtevom za dodatnom dijagnostikom. Lekar opšte prakse mu piše novi uput i šalje na pregled radiologu gde su liste duge i na kraju se ide na pregled privatno kako se ne bi gubilo dragoceno vreme. Onda se pacijent ponovo nakon urađenog ultrazvučnog pregleda vraća kod nas za definitivnu dijagnozu i terapiju. Ova tragično loša organizacija duplira preglede kod specijaliste, maltretira bolesnike, finansijski ih opterećuje. Stalno čujemo kako treba da vratimo u centar zdravstvenog sistema pacijenta i njegove potrebe. Vreme je da pređemo sa reči na dela. Naša klinika je spremna, nadamo se i ostali u lancu odlučivanja“, napisao je Milić u objavi na svom Fejsbuk profilu.

Milić je dodao da interes pacijenata mora svima nama da bude iznad interesa privatnog lobija, ma koliko on jak i moćan bio. On je naveo da je samo u decembru mesecu prošle godine na Klinici za kardiohirurgiju pregledano 1.200 bolesnika.

Doktor Milić Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Lekari Klinike za kardiohirurgiju došli su u žižu javnosti nakon što su krajem prošle godine zatražili od uprave UKC Niš, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i Ministarstva zdravlja zatražili da im se dozvoli da operišu i vikendom, kako bi smanjili liste čekanja za operacije na toj klinici. Niški kardiohirurzi su predložili da subotom i nedeljom operišu bez dodatne finansijske naknade, samo uz dodatno obezbeđivanje materijala za operacije. Na žalost, za sada nisu dobili odobrenje nadležnih.

Klinika za kardiohirurgiju Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Na kardiohirurške operacije se u Nišu čeka oko četiri meseca, a sa operacijama i tokom vikenda lista čekanja bila bi za nekoliko meseci eliminisana i pacijenti bi bili operisani u roku od nedelje do 10 dana od dana prikupljama svih potrebnih nalaza.

***

BONUS VIDEO: Lekari klinike za kardiohirurgiju u Nišu bez naknade operišu i vikendom: jedini cilj – skraćenje liste čekanja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar