Foto:EPA-EFE/Johan Nilsson/TT

Dan nakon što je direktor Klinike za anesteziologiju i pomoćnik direktora Kliničkog centra Niš Radmilo Janković najavio lekarima promene u organizaciji rada sa pacijentima obolelim od virusa korona i da sledi "izazov veći od onog u martu", na pitanje Južnih vesti da objasni dramatične poruke Janković ne odgovora. Upućuje na portparola Kliničkog centra, ali iz KC već šest dana javnost ne dobija nikakve informacije. Šta znači poruka lekarima "usijanje se približava velikom brzinom", nema odgovora ni iz Ministarstva zdravlja.

Broj novozaraženih od korona virusa u Srbiji raste iz dana u dan, a da epidemiološka situacija na jugu nije sjajna, govori i poruka koju je svojim kolegama uputio direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju KC Niš, a u koju su Južne vesti imale uvid.

Većina pacijenata je već na plućnoj. Usijanje se približava velikom brzinom. Krenućemo sa plućne, gledajući povremeno ka staroj hirugiji koja će opet biti mesto naše završne bitke. Zajedno kao i uvek prebrodićemo izazov koji će biti veći od onog u martu – piše Janković

Dodaje da je obavestio i kolege iz okolnih centara, kao i da je logistika „podignuta i spremna“.

Javnost je, međutim, danima neobaveštena, navode Južne vesti.

Kakva je situacija u Kliničkom centru, koliko u njemu ima pacijenata, da li se sprema reorganizacija rada i kovid centara – pitanja su koje su novinari Južnih vesti uputili doktoru Jankoviću, Kliničkom centru, Ministarstvu zdravlja, Vladi Srbije, kao i epidemiologu i članu Kriznog štaba Branislavu Tiodoroviću.

Janković je za sva pitanja novinare usmerio na portparola KC Niš, koji je na godišnjem odmoru, te je uputio novinare na fiksni telefon kabineta generalnog direktora. Na taj broj se niko nije javio u toku dana, niti odgovorio na pitanja poslata mejlom na zvanični mejl Kliničkog. Odgovora nema ni iz ministarstva i Vlade, a epidemiolog Tiodorović je uputio na Jankovića i načelnicu Centra za prevenciju i kontrolu bolesti Instituta z ajavno zdravlje Biljanu Kocić, koji se ne javljaju na pozive novinara.

Da su Klinički centar Niš, kao i bolnica u Vranju, opterećeni pacijentima obolelim od korone, napomenuo je juče ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Rekao je da je to razlog za otvaranje kovid centra u surduličkoj bolnici.

O opterećenju i punim klinikama govore i neki lekari zaposleni u Kliničkom centru, ali nezvanično. Lekari kažu da njihov posao nije statistika i da ne znaju sve brojeve, već samo ono što vide: svakog dana broj pacijenata se menja, ali svakodnevno u niški Klinički centar dolazi otprilike 10 saniteta sa pacijentima iz ostalih delova južne Srbije. Dodaju i da organizacija rada postaje sve teža zbog umora lekara, sestara, ali i zbog zaposlenih koji su u izolaciji.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar