Vladimir Mentus Foto: Institut društvenih nauka

Direktor Instututa društvenih nauka dr Goran Bašić je, povodom hapšenja člana tog Instituta dr Vladimira Mentusa, uputio otvoreno pismo premijerki Srbije Ani Brnabić.

„Molim Vas, da u u skladu sa svojim ovlašćenjima, proverite zbog čega je dr Vladimir Mentus uhapšen i osuđen po hitnom postupku a, posebno Vas molim da preduzmete sve kako bi se, uveren sam, učinjeni propusti takođe hitno ispravili“, piše dr Bašić.

Direktor Instituta društvenih nauka navodi da je saznao da je dr Vladimir Mentus, naučni saradnik Instituta društvenih nauka, u noći između 11. i 12. jula uhapšen ispred Narodne skupštine, potom pretučen od strane policije, a da je 12. jula osuđen na kaznu zatvora od 30 dana čije izdržavanje je počelo istog dana.

„Iz saopštenja ‘Sociološkog naučnog društva Srbije’, koje je obavestilo javnost o hapšenju dr Vladimira Mentusa, zaključujem da je do njega došlo samo zbog toga što se zatekao na mestu policijske akcije, a da u protestima nije učestvovao, nije bio nasilan i nije ugrožavao delovanje policije.

Iskreno teško mi je da poverujem da bi dr Vladimir Mentus mogao da bude i nevaspitan, a kamoli nasilan. Nadam se da je uverenje koje sam o mladom kolegi stekao na osnovu njegovog rada i odnosa prema kolegama u Institutu društvenih nauka tačno i da će se potvrditi u odgovarajućem postupku“, piše dr Bašić.

Bašić kao svoju poslednju molbu Ani Brnabić navodi da „pred odgovarajućim organima pokrene postupak u kojem bi se u najkraćem roku utvrdilo da li je bilo još sličnih slučajeva i da, ukoliko se utvrdi da slučaj dr Vladimira Mentusa nije usamljen, preduzmete sve kako bi se propusti ispravili i posledice otklonile“.

„Napominjem da zabrinutost za zdravlje dr Vladimira Mentusa i stanje u kojem se, po svoj prilici, našao bez svoje krivice dele kolege i koleginice u Institutu društvenih nauka“, zaključuje se u otvorenom pismu Ani Brnabić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare