Foto: TANJUG/ PREDSEDNISTVO SRBIJE

Kapacitet intenzivne nege nove kovid bolnice u Kruševcu je 150 mesta, a poluintenzivne 350 mesta, izjavio je danas direktor te bolnice Vladan Cvetanović, inače anesteziolog sa Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju Kliničkog centra u Nišu.

On je novinarima u Kruševcu, uoči otvaranja nove kovid bolnice, rekao da je u nju primljeno skoro 650 medicinskog i između 150 i 200 nemedicinskog osoblja koje će u početku raditi zajedno sa iskusnim kolegama iz Kliničkog centra Niš.

Istakao je da je sve spremno i da će nova bolnica u Kruševcu pacijente početi da prima od sutra ujutru u osam sati.

Cvetanović je istakao da je ta bolnica građevinski i strukturno osmišljenja tako da je prilagođena kovid pacijentima i da se tačno zna kuda se kreću pacijenti, a kuda osoblje jer je, istakao je, važno da i osoblje sve vreme bude zaštićeno.

„To su u potpunosti crvene zone osmišljene tako da je pristup intenzivnoj i poluintenzivnoj nezi iz centralnog objekta gde se nalaze prijemno trijažno odeljenje, savremeni dijagnostički centar i laboratorija, što nama puno znači“, rekao je Cvetanović.

Naveo je da se u bolnici u Kruševcu trenutno nalazi između 70 do 80 lekara i medicinskog osoblja iz Kliničkog centra Niš i dodao da će se podrška iskusnih kolega iz te zdravstvene ustanove proširivati shodno broju pacijenata koje će primiti bolnica u Kruševcu.

„Dok god je potrebno, kadar iz Kliničkog centra Niša će biti ovde i voditi bolnicu“, rekao je Cvetanović.

Ponovio je da je kapacitet intenzivne nege 150 mesta i dodao da se pored svakog kreveta nalazi respirator sa invazivnim, ali i neinvazivnim modovima za kiseoničnu potporu pacijentima, najsavrememniji monitori za invazivno praćenje vitalnih parametara, kao i mnošto infuzionih pumpi.

„U potpunosti smo spremni da sutra ujutru u osam sati primimo prve pacijente“, dodao je Cvetanović.

Anestetičarka iz Kliničkog centra Niš Katarina Veličković, koja ima iskustva sa lečenjem kovid pacijenata i radom u intenzivnoj nezi, rekla je da će u bolnici u Kruševcu biti koliko god to bude potrebno.

„Mi smo za ovih devet meseci stvarno naučili kako se i šta radi sa kovid pacijentima tako da smatram da možemo da prenesemo to znanje na mlađe kolege i da će biti dobro edukovani za rad sa pacijentima koji su oboleli od korona virusa“, navela je Veličkovićeva.

* * *
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar