Direktor bolnice iz Leskovaca „zavodi red“ u Vranju

Društvo 03. mar. 202121:40
Podeli:
Nebojša Dimitrijević Foto:N1

Nakon što je Vranjanac greškom primio dve različite vakcine protiv kovida, a nadležni utvrdili da je loša epidemiološka situacija u tom gradu posledica nepoštovanja mera, direktor leskovačke bolnice Nebojša Dimitrijević ponovo je postavljen za koordinatora vranjskog Zdravstvenog centra. Kako je rekao za Južne vesti, iz Ministarstva zdravlja, koje ga je postavilo na tu funkciju, dobio je zadatak da reši problem organizacije vakcinacije, rada kovid ambulante i kovid bolnica.

Dimitrijević je na ovom zadatku već nekoliko dana, a u utorak je, kaže, poslao Ministarstvu izveštaj sa predlozima kako bi se problem u vranjskom zdravstvu mogao rešiti i povući će se sa mesta koordinatora kada kontrola ustanovi da li sistem funkcioniše, pišu Južne vesti.

Za taj portal kaže da je dobio instrukcije šta treba da se ispravi kako se greške ne bi ponavljale, a da je akcenat stavljen na organizaciju vakcinacije.

Ovo su bile sistemske greške u procedurama. Moraju kompletno da se odvoje punktovi za drugu dozu. Za prvu dozu je u redu. Mi imamo pet provera pre nego što neko primi vakcinu – ono što dobijamo iz e-Uprave, papir koji pacijenti dobiju na revakcini, kada se on proveri ide se kod lekara i sestre koja mu daje vakcinu – kaže Dimitrijević.

Dodaje i da je sistem napravljen tako da do greške ne dođe, čak i ako pacijenti ne ponesu karton vakcinacije.

Ovaj informacioni sistem je napravljen tako da ne dozvoljava da se pogreši ako se prate uputstva. Nema mehaničkog rada, sve ima smisao koji treba ispoštovati – kaže Dimitrijević.

Mišljenja je da u Vranju, koje ima oko 80.000 stanovnika, mora da postoji još jedna ili dve kovid ambulante da ne bi dolazilo do mešanja pacijenata koji se prvi put javljaju na pregled i onih koji su došli na kontrolu, a da i rad kovid bolnica može da se organizuje bolje, počevši od odnosa prema lekarima i pacijentima.

Dimitrijeviću je ovo treći put da “zavodi red” u vranjskom Zdravstvenom centru. Prvi put ga je 2016. godine ministar Zlatibor Lončar imenovao za koordinatora kako bi se rešila katastrofalna situacija i međuljudski odnosi u Opštoj bolnici, a zatim je, nakon niza incidenata sa smrtnim ishodima, opet poslat u Vranje 2018. godine.

Novi koordinator osuđen na 5 meseci zatvora zbog nameštanja tendera

Zbog nameštenja tendera za usluge održavanja higijene u leskovačkoj Bolnici, Dimitrijević je jula prošle godine osuđen na 5 meseci kazne zatvora i godinu dana zabrane rada u struci i vršenja dužnosti direktora.

Prvostepenom presudom pred Višim sudom u Nišu, Dimitrijević je proglašen krivim za krivično delo zloupotreba službenog položaja, iako se prvobitno teretio za krivično delo trgovina uticajem, jer je u toku postupka tužilac izmenio optužnicu.

Na ovu presudu, Dimitrijević je imao pravo žalbe.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar