Posta salter digitalni zeleni sertifikat
Šalter pošte Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Direktor Kancelarije za elektronsku upravu Vlade Srbije Mihailo Jovanović je rekao da je do jutros u Srbiji dato 5.200.000 vakcina, od čega su 2.700.000 prve doze, a 2.500.000 druge doze i dodao je da smo sve bliži broju od 50 odsto vakcinisanog punoletnog stanovništva. On je apelovao na sve mlade da se vakcinišu i dodao da je do sada izdato više od 400.000 digitalnih zelenih sertifikata.

Mihailo Jovanović je naveo da je oko 20 gradova prešlo broj od 50 odsto vakcinisanih punoletnih građana.

Pročitajte i ovo

„Na vrhu tog spiska se nalaze Priboj i Niš koji su dostigli broj od 60 odsto. Tu su još Beograd, Bosilegrad, Užice, Mali Zvornik, Kikinda, Novi Sad, Kladovo i sve je više onih koji se približavaju tom broju od 50 odsto“, istakao je Jovanović tokom gostovanja u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

On je dodao da je u sedam lokalnih samouprava broj vakcinisanih ispod 30 odsto – Tutin, Novi Pazar, Lajkovac, Mionica, Žagubica, Ljig i Ub.

Jovanović je rekao da se, kada je reč o starosnoj grupi od 18 do 30 godina, vakcinisalo oko 17 odsto građana, a da se u grupi od 65 do 74 godine vakcinisalo skoro 80 odsto ljudi.

„Još jednom apel mlađima. Oni imaju priliku da stave tačku u ovoj borbi protiv kovida 19. Dođite na bilo koji punkt u Republici Srbiji, ne morate ni zakazivati, možete se vakcinisati bilo kojom vakcinom“, istakao je Jovanović.

Organizatori velikih festivala su u kontaktu sa Kriznim štabom

Od četvrtka počinje održavanje velikih festivala u Srbiji, a Mihailo Jovanović je rekao da su organizatori tih događaja u kontaktu sa Kriznim štabom koji odobrava velika okupljanja.

„Upravo je ideja da oni koji imaju digitalni zeleni sertifikat i mogu da učestvuju na ‘Egzitu’. Zbog toga sa njima pripremamo logistički dolazak na sam festival, pokazivanje digitalnih zelenih sertifikata i za one koji se nisu eventualno vakcinisali, pi-si-ar testiranje i dobijanje brzog rezultata, kako bi moglo da se pokaže na telefonu“, istakao je Jovanović.

Naglasio je da je preko portala Elektronske uprave dosada izdato preko 400.000 digitalnih zelenih sertifikata i da je očigledno da ima građana koji putuju u inostranstvo, ali i koriste sertifikat za odlazak na festivale.

„Potrebno je da građani budu registrovani na portalu Elektronske uprave, za razliku od prijavljivanja za vakcinaciju, pošto su u pitanju poverljivi zdravstveni podaci. Uz par klikova digitalni zeleni sertifikat dolazi na imejl građana“, kazao je Jovanović.

Kada je reč o stranim državljanima, Mihailo Jovanović je rekao da se tokom vikenda dosta stranaca vakcinisalo u Srbiji, a da državljani BiH i Severne Makedonije mogu slobodno da se vakcinišu na punktovima u Srbiji. Naglasio je da građani mogu da prime drugu dozu u bilo kom mestu u Srbiji, bez obzira na to gde su primili prvu dozu vakcine.

„Na više od 220 punktova postoje sve vakcine. Građani, ako su primili na jednoj lokaciji prvu dozu, mogu da prime u svom gradu drugu dozu. Dođite i završite sa vakcinacijom“, kazao je Jovanović.

Dodao je da državljani Srbije koji su prvu dozu primili u inostranstvu mogu da prime drugu dozu u Srbiji, ali da će im u digitalni zeleni sertifikat biti upisana samo ona vakcina koju su primili u našoj zemlji.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare