Foto: Ministarstvo trgovine i telekomunikacija

Realizacijom projekta "Digitalizacija tradicije", koji je odobren na Кonkursu za razvoj informacionog društva, očekuje se povećanje prodaje rukotvorina za 10 do 50 odsto, izjavila je državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić.

Prema njenim rečima na skupu u Udruženju „Etno-mreža“ povodom realizacije projekta „Digitalizacija tradicije“, korišćenje novih tehnologija i podsticanje digitalnih kompetencija žena u selu doprinosi ne samo poboljšanju njihovog položaja i jačanju njihove ekonomske nezavisnosti, već i razvoju celokupne domaće privrede, saopštilo je Ministarstvo.

„Pandemijska kriza nam je potvrdila i da treba da se što više da usmeravamo ka našim specifičnostima, ka onome što je osobeno za našu kulturu i naš identitet. Domaća radinost kojom su se u prošlosti bavile uglavnom žene i koja je smatrana usputnom delatnošću, danas pruža mnogo veće potencijale i privredne i turističke“, rekla je Matić.

Projekat „Digitalizacija tradicije“, za koji je odobreno 980.000 dinara, uključuje obuku za razvoj digitalnih veština i plasman proizvoda članica „Etno-mreže“ putem interneta, društvenih mreža, elektronskih platformi i onlajn prodavnica, kao i izradu internet stranice tog udruženja na engleskom jeziku za promociju i prodaju rukotvorina.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija ove godine podržalo je 27 udruženja sa 19,5 miliona dinara čiji su programi posvećeni unapredjenju digitalne pismenosti žena u selu, podizanju kapaciteta mikro, malih i srednjih preduzeća, poljoprivrednih gazdinstava i preduzetnika u oblasti e-trgovine i elektronskog poslovanja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar