Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/N1

Hrvatski pisac i novinar Boris Dežulović odgovorio je na poruku zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića da on "Beograd iskreno mrzi, sa strašću Ežena de Rastinjaka" iz Balzakovog romana "Čiča Gorio". Dežulović je rekao kako nije očekivao Vesićevo reagovanje i istakao da za crtanje zebri po asfaltu i javno svađanje s jednim "trećerazrednim piscem iz sela sa deset kuća" jednom ozbiljnom velegradu "ne treba menadžerski intelektualni gigant poput Vesića, to je mogao i Baka Prase".

Beogradska „Laguna“ nedavno je objavila roman „Jebo sad hiljadu dinara“ Borisa Dežulovića u kojem je autor „Feral tribjuna“ opisao tragediju poslednjih ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

Osvrnuvši se na današnji Beograd, Dežulović je u intervjuu za „Nedeljnik“ naveo da on već odavno nije grad, već kasaba – Dubai za siromašne ili Jagodina za bogate. „Blatnjava, tužna selendra koja izgleda kao da ju je snimio Radoš Bajić na metamfetaminima“.

Povezane vesti:

“Beograd, naravno odavno više nije moj grad, “moj London” ili “naš Berlin” iz osamdesetih. I neka nije, da se razumijemo, nije ni Split više moj grad… U prirodi je grada da se mijenja, promjena je sama definicija grada, već i “moj Split” ili “moj Beograd” iz osamdesetih bili su tuđi gradovi za fetive Splićane i stare Beograđane”, rekao je Dežulović u intervjuu za Nedeljnik.

Nakon što je Boris Dežulović u razgovoru za Nova.rs zatim objasnio da glavni grad Srbije ne čine evropskom metropolom “čudovišni betonski hangari i lažni brončani baroni Minhauzeni koje gospodin zamenik selonačelnika vidi kao hrvatsku ljubomoru”, usledila je reakcija Gorana Vesića.

Vesić je Dežuloviću poručio da “niko od njega ne traži da voli Beograd, ali da će prestonica Srbije za njega uvek biti velegrad”.

“On Beograd iskreno mrzi, sa strašću Ežena de Rastinjaka koji u Balzakovom romanu ‘Čiča Gorio’ gleda sa uzvišice groblja na Pariz i uzvikuje: ‘A sada je na nas dvoje red!’”, rekao je, između ostalog, zamenik gradonačelnika.

Ubrzo je usledio odgovor Dežulovića koji je na Fejsbuku napisao da “ovaj Goran Vesić, osim što je glup, ne pazi na času”, te da ga je, nakon Matoša i Ujevića, “uvalio u lektiru i kod Honoréa de Balzaca”.

Tim povodom je u izjavi za „Danas“ Dežulović rekao da nije očekivao tako snažnu reakciju na intervju, niti Vesićevo reagovanje.

Povezane vesti:

„Provalu nekontrolisanog pravedničkog gnjeva gospodina zamjenika gradonačelnika svakako nisam očekivao. Kako je, naime, i sam gospodin Vesić primjetio, ja nisam Beograđanin i ne živim u Beogradu, te niti sam kvalificiarn za očekivanja od beogradskog gradonačelnika i njihovih zamjenika, niti imam od njih ikakakvih očekivanja: takvih očekivanja, dakle ikakavih, imaju samo ljudi s beogradskom adresom. Ako je on ipak ovom prilikom ispunio njihova očekivanja, onda nekvalificirano moram primjetiti kako su za jedan takav ozbiljan europski grad očekivanja njegovih građana prilično mala“, rekao je Dežulović za „Danas“.

Dodao je da za crtanje zebri po asfaltu i javno svađanje s jednim „trećerazrednim piscem iz sela sa deset kuća“ jednom ozbiljnom velegradu „ne treba menadžerski intelektualni gigant poput Vesića, to je mogao i Baka Prase“.

„Ako ipak time nije ispunio očekivanja, onda njegov problem nisam ja: u tom slučaju uvaženog gospodina zamenika selonačelnika čeka javna svađa s „trećerazrednim građanima iz sela sa sto hiljada kuća“. A oni mu neće biti daleko kako ja. I neće se, bojim se, baviti Honoreom de Balzacom i književnošću“, smatra Dežulović.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare