Bela Perić
Stela Perić Foto: Privatna arhiva

Šesnaestogodišnja Stela Perić 30. oktobra otputovala je u Moskvu na sahranu svoje bake. Kada je 3. novembra stigla na aerodrom u pratnji ujaka, saopšteno joj je da ne može da napusti Rusiju bez dozvole jednog od roditelja, a za istu je potrebna overa kod notara na teritoriji Rusije. Nju roditelji ne mogu da nabave jer se tamo ne nalaze fizički, niti je detetov stalni boravak u toj zemlji. Nakon više od nedelju dana agonije, petnaestak apela koje su upućivali i ruskim i srpskim stranama, devojčica je i dalje u Rusiji, a roditelji su veoma zabrinuti i ogorčeni zbog nemarnosti obeju strana.

Dragan i Svetlana Perić, roditelji „zarobljene“ devojčice, obratili su se redakciji našeg portala sa vrlo uznemiravajućom pričom.

Naime, njihova šesnaestogodišnja ćerka 30. oktobra otputovala je u Moskvu na sahranu svoje bake, bez ikakvih problema na granici. Tamo ju je sačekao ujak gde su se zajedno uputili na drugi aerodrom, kako bi stigli do mesta koji je od Moske udaljen 4.000 kilometara. Na povratku iz Rusije, 3. novembra, devojčici nije dozvoljeno da pređe granicu.

Svetlana je Ruskinja, te su radi ispravnosti putnih isprava detetu otvorili i ruski pasoš. Kada je zaposlenima na granici pokazala oba pasoša, zatražili su migracionu kartu koja se popunjava pri ulasku u zemlju, što ona nije imala. Nakon toga kazali su joj da joj je potrebna saglasnost jednog od roditelja kako bi zemlju mogla da napusti. Tu saglasnost overava notar na teritoriji Rusije, ali to nije moguće obaviti jer je detetovo stalno prebivalište u Srbiji, a oni se fizički ne nalaze tamo.

Zabrinuta majka je kazala da su joj na aerodromu tražili mito, ali da je devojčica bila zbunjena te se nije snašla.

„Kod nas u Rusiji ako daš 200 evra puštaju bez problema, bez papira. Izlazili su puno puta tako. Pošto je ona ušla sa srpskim pasošem i karta joj je bila na srpsko prezime, tražili su joj migracionu kartu koja se popunjava na ulazu, što ona nije imala. Prvi put je otišla sama i neiskusna je, pokazala im je ruski pasoš, nakon čega su joj rekli da nema dozvolu roditelja, pozivajući se na zakon 114., član 20 nekog Ruskog federalnog zakona o pograničnoj policiji. Skinuli su je sa leta, propala joj je karta od 320 evra za Air Srbiju i dali su joj neki papir bez pečata“, priča Svetlana.

Majka ističe da po zakonima Republike Srbije za izlazak iz zemlje, putnicima starijim od 16 godina, nisu potrebna nikakve dozvole. Tu informaciju su, kako je dodala, dobili od šefice Pogranične službe aerodroma „Nikola Tesla“ kada su radili PCR test.

Roditelji kažu da se dete zadržava u drugoj zemlji suprotno volji i deteta i roditelja, da nema rusku ličnu kartu, nije tamo rođena, te da nemaju osnova da je tamo drže. Jedino joj je izvađen pasoš kao putna isprava.

Foto: Alexander Demianchuk / TASS / Profimedia

Majka je u petak u poštansko sanduče ostavila dopis na ime ruskog ambasadora, jer niko nije hteo lično da ga primi, nakon čega su joj rekli da dođe u ponedeljak i da je pismo već dostavljeno ambasadoru. Ipak, kada je danas u 11:45 stigla u Rusku ambasadu, niko je nije udostojio odgovora, pa čak ni obraćanja. U ambasadi je primetila da se priprema neka proslava,  dok nju čitava četiri sata niko nije udostojio bilo kakvog obaveštenja. Ispred ambasade je u jednom trenutku videla i ruskog ambasadora, a rekli su joj da postoji i dežurni diplomata koji je zadužen za hitne slučajeve. Posle 4 sata provedenih na kiši, kući se vratila „praznih ruku“.

Jedino što je uspela, kako kaže, da završi je to da su joj u ruskoj ambasadi danas zatražili da dopis dostavi elektronski, što je ona uradila još u petak. Naša sagovornica je kazala da je veoma ogorčena na ponašanja celokupnog ruskog diplomatskog kora u Srbiji, jer svoje stanovnike, kako tvrdi, tretiraju neljudski i bahato.

Roditelji navode da su im čak davali lažne informacije o tome gde se dete nalazi.

„U petak mi se obratio neki šef obezbeđenja iz srpske ambasade u Rusiji i rekao da se moja ćerka nalazi u hotelu, te da je već zbrinuta. To nije tačno“, kaže majka. Otac objašnjava da se devojčica nalazi kod njegove prijateljice, koja ne živi u Moskvi. On ju je zamolio da brine o detetu jer je ujak, zbog poslovnih obaveza, morao da se vrati u Kazahstan.

„Mene, rusku državljanku, koja plaća porez, koja finansira njihovu platu, niko živ nije izašao iz ambasade da čuje o čemu je reč iako rade do 17 sati,“ iznerviranim glasom objašnjava majka.

Roditelji napominju da saglasno članu 10 Međunarodne konvencije o pravima deteta država ne sme da zadržava dete koje želi da se prisajedini svojoj porodici.

Nakon što su obavestili konzula u srpskoj ambasadi u Moskvi koja nije mogla ništa da uradi, i odgovora koji supruga nije dobila od Ruske ambasade u Beogradu, Dragan se obraćao sa nekoliko dopisa Ministarstvu inostranih poslova Srbije, više puta kabinetu predsednika, ali je jedino dobio odgovor Zaštitnika građana da je slučaj ušao u proceduru.

Roditelji se nalaze u bezizlaznoj situaciji, jako su uznemireni i ne znaju šta dalje. Napominju da sa ćerkom nisu čak ni u stalnom kontaktu jer ima srpski broj, tako da je jedino čuju kada ima wi-fi.

„Shvatam da mi je jedino spas u obaveštavanju javnosti. Verujte mi, ne znam šta da radim. Oni po Međunarodnoj konvenciji ne smeju da zadržavaju dete, a međunarodno pravo ima prioritet nad nacionalnim, ali kome ja to da objasnim“, priča uznemireni Stelin otac na ivici stpljenja, dodajući da je popio tabletu za smirenje jer ne može da se smiri.

„Da li oni shvataju da se radi o mladom ljudskom biću, a zamajavaju me sa nekim nebitnim papirom. Dete je u opasnosti, a oni se prave budale“, ispičao nam je Dragan.

Do objavljivanja teksta Ruska ambasada u Beogradu nije odgovorila na mejl koji je naša redakcija uputila u vezi sa slučajem devojčice koja se nalazi u Rusiji.

 

***

Bonus video: Hiljade u redovima čekaju na spas – avioni lete i dan i noć

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare