Švedski sto - ilustracija
Švedski sto - ilustracija; Foto: Michael Piepgras / Panthermedia / Profimedia

Šta birate za doručak kad boravite u hotelu i na raspolaganju vam je bogat švedski sto? Verovatno o nekim detaljima niste ni razmišljali, a mogli bi da vam naprave problem.

Mnogi za letovanje biraju hotele, između ostalog da ne bi imali briga oko kuvanja, spremanja, pranja i ostalih svakodnevnih obaveza, već se potpuno prepustili odmoru. Još ako se ispostavi polupansion po dobroj ceni ili dobra ponuda s uključenim doručkom, znaju da svaki dan počinje švedskim stolom gde imaju priliku i da probaju hranu koju inače ne jedu ujutru. Ipak, ne treba se baš totalno opustiti – Pun kufer upozorava na hranu koju treba izbegavati u tim varijantama.

Švedski sto – stoj

Hoteli najčešće za doručak nude švedski sto i koliko god privlačno gladnim očima izgledala šarena lepeza slanog, slatkog i svega što kod kuće obično ne spremate ujutru, nemojte se baš za svime pomamiti – neke od ponuđenih namirnica mogle bi da vam upropaste čitav odmor. Srećom, da ih prepoznate, ne morate ni listati zdravstvenu literaturu ni ostati gladni, samo se držite nekoliko opštih pravila koja će vas spasiti od trovanja i stomačnih tegoba.

Naravno, ako hrana, posuđe na kojem je poslužena, tanjiri i pribor za jelo izgledaju prljavo, ne morate ni da probate. Isti je slučaj s hranom koja izgleda sirovo, a ne bi trebalo da bude. Bolje prošetajte do obližnje pekare, a onima koji dolaze posle vas pomozite recenzijom koju ćete ostaviti za hotelski doručak. I da, ne zaboravite na higijenu – perite ruke pre jela, ne pipkajte i ne vraćajte hranu.

Pročitajte još:

Hladno mora biti na hladnom, a toplo na toplom

U ugostiteljstvu postoji opšte „pravilo od dva sata“, odnosno ni jedna namirnica ili gotovo jelo ne bi trebalo da provedu duži period od toga na temperaturi koja im nije idealna. Kako ne znate kada je tačno švedski sto s kojeg ćete se poslužiti složen, bolje pripazite da ono što treba da bude na hladnom i stoji u frižideru, a pripremljena topla hrana u posudi koja se podgreva. Ovo važi za jaja i slaninu, mleko, jogurt, maslac, ali i voćne sokove.

Ako nema pribora za posluživanje, preskočite

Ako je hrana poslužena na tanjirima ili u posudama uz koje nije pripremljen i pribor za posluživanje, zamislite sve pre vas da je uzimaju prstima – jer barem je neko to učinio. Nemojte da zamišljate gde je sve pre gurao te prste, ali preskočite takvu hranu i odaberite nešto bez tuđih bakterija i nečistoća.

Pročitajte još:

Iseckano voće obožavaju i bakterije

Ni voće i voćne salate nisu najsrećniji izbor jer što je voće sočnije i bogatije sokovima, to će se lakše na njemu razmnožiti bakterije. Ne zaboravite da je i paradajz voće, pa i za njega isto važi. Odaberite voće u komadu, a u voćnoj salati uživajte negde gde verovatno ne stoji pripremljena satima.

„Porodične“ posude i pakovanja

Nije neobično na švedskom stolu videti namaze poput Nutelle, kikiriki-putera ili pekmeza poslužene „kao kod kuće“, tj. otvorene i sa zabodenim nožem ili kašikom koje će koristiti svi posle vas i koje koriste ko zna koliko već dana pre vas. Uvek radije odaberite zapakovane namaze.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare