Vuk Karadžić spomenik odnosenje na restauraciju Foto:TANJUG/Predrag Mitic

Bronzana skulptura Vuka Karadžića, koja se nalazi na uglu Bulevara kralja Aleksandra i Ruzveltove, baš kao što je to ranije učinjeno s Pobednikom, danas je demontirana i preneta na restauraciju. Spomenik je uklonjen pažljivo, uz pomoć mehanizacije, i na putu je ka Smederevu, u atelje vajara Zorana Kuzmanovića, gde će biti saniran i konzerviran posle 85. godina.

Spomenik je podignut sa svog postolja tačno u 7.25 časova.

Spomenik je uklonjen pažljivo, uz pomoć mehanizacije, i ide za Smederevo, u atelje vajara Zorana Kuzmanovića.Najpre su radnici obezbedili sam spomenik trakama, koje su dobro uvezali sa svih strana skulpture. Trakama se raspoređuje teret koji podiže kuka krana.

Vuk Karadžić spomenik odnosenje na restauraciju Foto:TANJUG/Predrag Mitic

Ova priprema je potrajala, jer je trebalo obezbediti da se prikilim podizanja pokretnkg krana ne ošteti figura. Osim traka postavljene su i specijalne mekane podloge uz samu bronzu.

„U okviru radioničkog prostora skulptura će biti sanirana i konzervirana, a potom obnovljena vraćena u Beograd na svoje mesto. O svim narednim koracima blagovremeno ćemo davati obaveštenja, a organizovaćemo i posetu medija ateljeu u Smederevu tokom radova na sanaciji skulpture“, naveli su ranije u saopštenju iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda.

Radove na sanaciji i restauraciji spomenika Vuku Stefanoviću Karadžiću Zavod je započeo 7. novembra, na dan kada je svečano spomenik otkriven 1937. godine. Rekonstrukcija, tako sledi, posle čak 85 godina.

Idejni projekat sanacije i restauracije spomenika Vuku Karadžiću izrađen je u 2019. godini, a Grad Beograd je za ovu godinu opredelio sredstva za izvođenje radova u visini 11 miliona dinara, čime su se stekli uslovi da počnu radovi.

Vuk Karadžić spomenik odnosenje na restauraciju Foto:TANJUG/Predrag Mitic

U narednom periodu, predviđeni su i radovi na obnovi pristupnog platoa i okoline ovog značajnog spomenika kulture.

BONUS VIDEO: Vukov spomenik odnešen u Smederevo na restauraciju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar