Foto: N1

Delegacija Vojnog sindikata Srbije primljena je u institucijama EU na najvišem nivou, zbog pritisaka kojima je taj sindikat izložen poslednjih sedam godina, kako navode - ometanja sindikalnog delovanja zaposlenih u Vojsci Srbije i kolektivnog pregovaranja, grubog kršenja ljudskih i radničkih prava i sloboda članova i predstavnika ovog najbrojnijeg i jedinog reprezentativnog sindikata srpskih vojnika, garantovanih Evropskom poveljom o ljudskim pravima i Evropskom socijalnom poveljom.

Kako navodi sindikat, u organizaciji Unije sindikata u javnim službama Evrope (,,EPSU“) i Krovne organizacija vojnih sindikata i udruženja Evrope (,EUROMIL“) čiji je punopravni član, u periodu od 10-12. oktobra, predstavnici Vojnog sindikata Srbije, sastali su se u Evroparlamentu sa evroposlanicima Aleksandrom Moreti, predsedavajućom Delegacije za odnose Srbije i EU za stabilizaciju i pridruživanje, Violom fon Kramon, takođe članom ove delegacije i Vladimirom Bilčikom, stalnim izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju.

PROČITAJTE JOŠ

„Vojni sindikalisti iz Srbije upoznali su evroparlamentarce sa problemima i pritiscima sa kojima se godinama susreću i bore, a koji se tiču pre svega ometanja i uskraćivanja prava profesionalnog srpskog vojnog osoblja na slobodu sindikalnog udruživanja, kolektivnog pregovaranja, slobodu izražavanja, zaštitu uzbunjivača, povredu prava na pravično suđenje i niz drugih grubih povreda elementarnih ljudskih i radničkih prava i sloboda koje kao i ostalim građanima i zaposlenima u vojsci garantuju Ustav, Evropske povelje i Konvencije Međunarodne organizacije rada koje je Srbija ratifikovala“, navodi sindikat.

Dogovoreni su, kako dodaju, načini buduće saradnje tog sindikata sa predstavnicima EU institucija i evroparlamentarcima u zaštiti i ostvarenju sindikalnih prava zaposlenih u oružanim snagama Srbije i što bržem i efikasnijem ostvarenju njihovih kolektivnih i pojedinačnih interesa iz radnog odnosa.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Tokom ove posete Briselu, održani su sastanci i sa Generalnim sekretarom ,,EPSU“ Janom Vilenom Goudrianom, i drugim predstavnicima nevladinog sektora EU, a na marginama ovih sastanaka razgovarano je o saradnji i pridruživanju Vojnog sindikata Srbije, kao najbrojnijeg i jedinog reprezentativnog sindikata zaposlenih u delatnosti odbrane u R. Srbiji, Evropskoj sindikalanoj konfederaciji (,,ETUC“) i Svetskoj sindikalnoj organizaciji (,,ITUC“).

„Sastanke u institucijama EU ocenjujemo kao vrlo korisne i u skladu sa evrointegracijama naše države, a nadamo da će u narednom periodu dati pozitivne rezultate u zaštiti i ostvarivanju i unapređenju prava srpskih vojnika iz radnog odnosa kod države koja im je poslodavac. Zahvaljujemo se ,,EPSU“ i ,,EUROMIL“ na pomoći i podršci u zaštiti naših prava“, zaključuju iz Vojnog sindikata Srbije.

BONUS VIDEO Zbog loših uslova rada deset hiljada vojnika napustilo vojsku za pet godina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar