Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr

Sada smo jasno definisali kriterijume koji su usmereni na masovnije testiranje i određene grupe ljudi, ukazala je danas zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić-Tepavčević.

Ona je na redovnoj konferenciji za štampu u 15h dodala da testiranje samo po sebi ne znači ništa i da je samoizolacija naše oružje protiv ove infekcije.

Testiranje će, prema njenim rečima, biti usmereno ka traganju za osobama koje nemaju simptome bolesti.

„Ako se svako bude ponašao kao potencijalni nosilac infekcije na pravom smo putu. Testovi su tu samo da pokažu koje osobe u tom momentu imaju infekciju, i za koje je neophodno da se izolucuju i spreče širenje virusa na porodicu i ostale članove zajednice“, podvukla je Kisić-Tepavčević.

Epidemiolog Predrag Kon je istakao da prošireno testiranje ima za cilj da se nađe ko je zaražen, na osnovu kontakta sa inficiranim, i da se spreči dalje širenje.

„Proširenje testiranja ne znači da će svako da se testira“, poručio je on.

Na pitanje koliko ima izlečenih pacijenata Kisić-Tepavčević je rekla da bukvalno pred ulazak u salu na konferenciju za štampu dobija informacije, pa ne postoji vremena za detaljniju analizu, te je fokus na ukupan broj pozitivno testiranih i smrtnim slučajevima.

„Svakako da ima dosta dobrih vesti. Slažem se da i takve informacije treba da širimo. Nije to što ne želimo da radimo i što želimo navodno da plašimo brojkama, nego ne stižemo da radimo“, ukazala je ona.

Istakla je da je prvi pacijent kod koga je utvrđen virus otpušten, da je najmlađi pacijent koji je bio na respiratoru sa njega skinut i da više od 50 pacijenata ima negativan nalaz dvostrukog testa te važe za izlečene.

Detaljnim analizama, kako kaže, posvetiće se kada prestane ovako veliko opterećenje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram