Ruinirani domovi zdravlja u većim gradovima, a naročito u prigradskim i seoskim naseljima u unutrašnjosti Srbije, uobičajena su pojava. O renoviranju starih, često privremenih objekata, vlast najčešće priča pred izbore, kao i o izgradnji novih, u naseljima u kojima ih decenijama čekaju. A onda predsednik države i ministar zdravlja, budu i više nego darežljivi, ali prema susednoj zemlji, pa iz našeg budžeta daju gotovo dva miliona evra za novi dom zdravlja u Republici Srpskoj.

Primarne zdravstvene ustanove u Srbiji odavno su puštene niz vodu, čemu svedoče stari, oronuli objekti, neopremljene ordinacije i zabrinjavajući nedostatak stručnog kadra.

Takođe, u prilog ovoj konstataciji ide i činjenica da u pojedinim delovima Beograda, i drugih većih, a posebno manjih gradova i sela, umesto neophodnog, novog doma zdravlja, najčešće “nikne” tržni centar, parking ili neki sličan profitabilni objekat.

Foto: Bojana Milovanović/Nova.rs

Naime, domove zdravlja u Srbiji, tokom poslednje decenije, vlast uglavnom renovira parcijalno ili su na čekanju, ali najave o grandioznim projektima ne manjkaju. Za to vreme predsednik države i ministar zdravlja slikaju se pred novoizgrađenim Domom zdravlja “Srbija” u Stanarima, u blizini Doboja, u Republici Srpskoj, za koji je iz budžeta, Vlada Srbije odobrila gotovo dva miliona, tačnije milion i 800.000 evra.

Aleksandar Vučić, Loznika, kasarna
Aleksandar Vulin, Miloš Vučević, Milorad Dodik i Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ

Radovi na izgradnji nove zgrade ovog DZ počeli su pre dve godine, na mestu gde se nekad nalazila stara ambulanta. Predsednik Srbije najavio je da će naša država nastaviti da pomaže Republici Srpskoj, “s najvećom pažnjom i ljubavlju”.

Poslednji objekat izgrađen pre 50 godina

U međuvremenu, žitelji naselja Bežanijska kosa i Ledine u Novom Beogradu, Vinče u Grockoj, Batajnice u Zemunu, Panteleja u Nišu, i u još desetinama sela i prigradskih naselja, decenijama čekaju novi dom zdravlja.

Naime, Novi Beograd, kao najveća opština u Srbiji, pre pola veka dobio je poslednji dom zdravlja, u Bloku 44, koji je u ruiniranom stanju. Nedavno se veliki broj stanara Bežanijske kose i Ledina obratio Centru za lokalnu samoupravu sa molbom da se zajednički apeluje da se izgradi dom zdravlja u ovom delu grada.

Dom zdravlja Novi Beograd Foto:Ana Marković/Nova.rs

Preko 40 hiljada stanara Bežanijske kose i 15 hiljada sa Ledina nemaju primarnu zdravstvenu ustanovu, a dva postojeća objekta u Novom Beogradu su daleko i ne mogu da opsluže ovu najmnogoljudniju opštinu.

“Decenijama nam obećavaju novi dom zdravlja, ali ništa od toga. Postojeći su nam daleko, ali su jedini izbor, osim ako ne idemo privatno. Sad čitamo da je parama iz našeg budžeta plaćen objekat u Republici Srpskoj. Nemam ništa protiv da pomognemo, ali dajte da prvo sredimo svoje dvorište, pa da se hvalimo tuđim”, revoltirano kaže za Nova.rs Čedomir Vojvodić, koji je rođen na Bežanijskoj kosi, gde sad živi sa suprugom i dvoje dece.

Dom zdravlja Novi Beograd Foto:Ana Marković/Nova.rs

Takođe, beogradskom naselju Vinča neophodan je novi dom zdravlja, jer je trenutni podignut pre više od 50 godina kao privremeni objekat. Iz vladajuće Srpske napredne stranke pred svake izbore obećavaju žiteljima ovog naselja da će im izgraditi novi dom zdravlja, koji bi bio adekvatan za 30.000 stanovnika, ali projekat je i dalje samo na rečima.

Podsećamo i da je Opština Zemun dobila građevinsku dozvolu za izgradnju novog Doma zdravlja u Batajnici, a izgradnja objekta na 4.000 kvadrata, najavljena je još u januaru ove godine.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Takođe, Opštini Panteleja u Nišu neophodan je dom zdravlja, kažu stanovnici ovog dela grada na Nišavi. Međutim, umesto zdravstvene ustanove, vlast je najavila otvaranje nove prodavnice velikog trgovinskog lanca.

Zgrada završena, ali zatvorena

Postojeći domovi zdravlja, međutim, često su neupotrebljivi iz više razloga.

Na otvaranje Zdravstvene stanice (ZS) u Železniku, koja pripada Domu zdravlja “Dr Simo Milošević” na Čukarici, od oktobra 2022. čeka više od 20.000 ljudi, zbog čega su ga i prozvali „Skadar na Bojani“. Iako je zgrada gotova, zatvorena je, a pacijenti nastavljaju da se leče u Sremčici i na Banovom brdu.

Dom zdravlja u Železniku Foto: Privatna arhiva

Ni u Čačaku nije bolja situacija. Građani smatraju da se dom zdravlja i primarna zdravstvena zaštita uništavaju godinama u ovom gradu.

“Ti objekti nalaze se na atraktivnim lokacijama koje su pogodne za izgradnju. Kupuju se saniteti, da se neko slika pored njih, a to što nema posade za sanitet, nije važno jer to nema neki marketinški efekat”, izjavio je ranije dr Aleksandar Radojević, predsednik Gradskog odbora Narodne stranke.

Milijarde za projekte

Nažalost, tamo gde ima objekata i medicinske opreme, najčešće nema kadrova.

U DZ u Ljigu je u junu ove godine radio samo jedan pedijatar, jer je drugi otišao u penziju, a na konkurs se niko nije javio. Takođe, u DZ Novi Sad početkom 2024. kuburili su sa pedijatrima, jer kako su naveli, dečji lekari su otišli iz državne u privatnu službu zbog prevelikog pritiska na poslu tokom pandemije.

Dom zdravlja „Voždovac” Foto: Nova.rs

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar nedavno se pohvalio da je u prethodnih 10 godina u zdravstvo Srbije uloženo više od milijardu evra, dok je samo za projekat Nacionalni stadion, planirano ulaganje od pola milijarde, a za EXPO 2027 oko 2,5 milijarde evra.

Pročitajte još:

U moru luksuznih projekata, ipak se neka “sića” povremeno, slikanja radi, odvoji i za primarno zdravstvo.

Da ne bude sve tako crno, nadležni jesu ispunili jedno obećanje, iako sa velikim zakašnjenjem, kada je u Borči 2021. posle višegodišnjeg čekanja, konačno otvoren novi dom zdravlja. Izgradnja ove ustanove, prema prvobitnim najavama, trebalo je da bude gotova još 2017. godine.

DZ Borča

U parcijalno sređivanje ustanova, koje uvek obezbedi kvalitetan marketing, uključilo se i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, koje je za pedijatrijsku službu Doma zdravlja Novi Beograd opredelilo tri miliona dinara za sanaciju.

Tada je navedeno da će sredstva u iznosu od oko 320 miliona dinara biti opredeljena za nabavku magnetnih rezonanci, mamografa i ultrazvučnih aparata, za domove zdravlja u Beogradu, od kojih većina i dalje kuburi sa opremom.

Loše stanje objekta – Foto Privatna arhiva

Lekari opšte prakse generalno su nezadovoljni platama i uslovima rada.

“Nemamo specijaliste, zabranili su nam da zakazujemo termine za pacijente u pojedinim klinikama, kod nas nema holtera, ni ultrazvučnih aparata ili nema ko ni da pročita rezultate, ne radimo ni najvažnije laboratorijske analize. Sve smo to nekada imali i sve nam je država uskratila“, ljutito za Nova.rs pričaju lekari u jednom državnom domu zdravlja, u gradu u unutrašnjsti Srbije.

Krajem februara 2023. bivša ministarka zdravlja Danica Grujičić, istakla je da domovi zdravlja moraju imati ključnu ulogu u zdravstvenom sistemu Srbije, ali nije pojasnila kako će preuzeti ovu ulogu, imajući u vidu brojne probleme u opremi i kadru. Objašnjenje o vraćanju ključne uloge primarnoj zdravstvenoj zaštiti, međutim, još nije dao ni aktuelni ministar Zlatibor Lončar.

***

BONUS VIDEO: Građani protiv investitora i gradnje nebodera: Nama trebaju vrtići i novi dom zdravlja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare