Ono što je zatrpavano, sklanjano i prećutkivano a tiče se brojnih afera i skandala koje je aktuelni režim „proizveo“ za deset godina apsolutne vlasti, sada su sabrani na jednom mestu. Na 32. strane predstavljena je druga strana medalje učinka vlasti Srpske napredne stranke na koju su ugravirani kriminal, korupcionaški poduhvati, pogibeljna propaganda, zloupotrebe, laži, dilentatizam, zlostavljanja, paktovi sa mafijom...

Kad su marketinški stručnjaci onako lukavo „minimalistički“ osmislili slogan za vladajuću stranku i njenog lidera „Dela govore“ oni su ili prenebregli (ili je naručiocima posla bilo svejedno) da ta poruka implicira i drugu stranu medalje: govore i nedela.

Raskošni „bilbord“ vlasti oslikan potemkinovim pejsažima velikih i nadnaravnih uspeha i dobrobiti, sa druge strane krije strašno lice nepočinstava i zla svakojake vrste koji su razvodnjavani, zabašurivani, relatizovani, zatrpavani, prećutkivani i gurani pod to isto platno sa koga se slala i šalje slika, do sad neviđenog, progresa.

Jer, kada se oljušti lažnjak pozlate sa portreta „zlatnog doba“ Vučićevog režima ispod njega se ukaže ona skomračna i mučna slika stvari sazdana od skandala, korupcije, laži, propagande, nepotizma i zločinstava svake vrste na koje nije imuna nijedna vlast, ali je ova, kojoj svedočimo celu deceniju, visoko pomerila lestvicu.

Spremajući ovaj dodatak i sami smo ostali zaprepašćeni pred količinom i razmerama kriminala režima i zastrašujuće indolentnosti i odsustva straha spram moguće odgovornosti za „(ne)dela“ koja su njihovom rukom, odlukama i činjenjem pisana optužnica.

Drugačije je kada sve te afere idu kao televizijska serija, sa manjim ili većim razmacima, pri čemu sledeća potire onu prethodnu, ali kad se svi ti užasi poređaju jedan za drugim ili slože na gomilu tek tada se dobije pravi profil kriminalizovanog režima koji je oteo državu, poništio institucije i svu vlast skoncentrisao u ruke, glavu i fasciklu jednog čoveka.

Koji se, kako za naše novine reče, Srđan Milivojević, „predozirao vlašću“. Vreme je da se sa tog opijata konačno skine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare