Foto:TANJUG/ ALEKSANDAR CIRIC

Nišava protiče Pirotom i sa sobom odnosi živote. Pre dvadesetak dana je je nastradala devojka, srednjoškolka kada je nesrećnim sticajem okolnosti upala u veliku i nabujalu vodu. Još jedna nesreća se dogodila pre nekoliko večeri kada je jedan migrant upao u Nišavu i njegovo telo još nije pronađeno. Povodom ovih tragičnih vesti reagovao je aktivista iz Pirota Aleksandar Panić.U izjavi za Nova.rs, on smatra da je odgovorna pirotska hidroelektrana. Upozorava da je reč o bezbednosnom, ali i ekološkom problemu.

Panić tvrdi da se ne poštuje ranije utvrđeni režim rada hidroelektrane u Pirotu, pa je zato vodostoj drastično veći, a reka brža nego inače.

„Ranije biste u ovo doba godine, krajem zime, u Nišavi mogli samo da ogulite kolena i laktove, eventualno da se povredite, jer je Nišava zimi mala i plitka reka. Sada imamo duge periode rada hidroelektrane Pirot koja ne funkcioniše po ustaljenom režimu – četiri sata rada i 20 sati odloženog puštanja i odlivanja vode iz velikog kompenzacionog bazena. To dispečari EPS-a ne poštuju, pogotovo u periodima kada je struja potrebna. Hidroelektrana radi danima i nedeljama uzastopno, onda je Nišava nepremostiva prepreka. Sve je punog kapaciteta i sve što dospe u takvu vodu je u velikoj opasnosti, jer je  to ledena voda, veoma brza i duboka. Nišava je čitavim tim delom kroz Pirot barem tri-četiri metra duboka kada se ta voda ispusti i ulije u korito“, upozorava naš sagovornik.

Foto: TANJUG/ AKEKSANDAR CIRIC

On napominje da kejom na Nišavi prolazi na hiljade šetača koji mogu da budu ugroženi

„U Nišavu se odlaže direktno 45 kubika  ledene jezerske vode svake sekunde, umesto da to bude nekih osam kubika iz tog kompenzacionog bazena“, objašnjava Panić.

On ukazuje da hdroelektrana ne poštuje taj svoj režim rada koji je bio ustanovljen još početkom 90′.

Foto:printscreen/Pi kanal/snimatelj aleksandar radovanović

„Prešli su na praksu da dispečar kaže radite i punite dok vam ne kažemo da stanete i onda to traje danima. Nišava je sad jedna velika opasnost“, upozorava naš sagovornik.

On se priseća da su se ranije, kako kaže, preko opštine mogla čuti obaveštenja kada će biti puštena veća količina vode.

„Sada je to ejdna stihija. ja imam dva metra i 110 kilograma i upunoj sam snazi, brinuo bih za sebe da dospem u tu vodu, a kamoli neko detence, nespretno i uplašeno. Retko ko tu ima šanse da preživi. U toj velikoj jakoj struji, to je nemoguće izdržati, to je voda koja ide brzinom od oko 10 metara u sekundi“, opisuje naš sagovornik.

On dodaje da nije reč samo o bezbednosnom problemu, već i o ekološkom, pošto je ovakvim postupcima – naglim promenama vodosta i ledenom vodom ugrožen i živi svet u Nišavi koji nije naviknut na takve uslove.

Nova.rs je stupila u kontakt sa EPS-om, u okviru kojeg posluje hidroelektrana Pirot. Njihov odgovor prenosimo u celosti:

„Rad hidroelektrane ‘Pirot’ ne utiče negativno na tok reke Nišave i HE ‘Pirot’ svoj rad prilagođava povećanim vodostajima na reci Nišavi kako ne bi došlo do podizanja nivoa reke i ugrožavanja stanovništa. Hidroelektrana ‘Pirot’ radi tako što vodu koja prođe kroz turbine putem ispusnog kanala evakuiše u kompenzacioni bazen i reku Nišavu. Hidroelektana „Pirot“ radi u skladu sa uspostavljenim procedurama i nalozima dispečera EMS-a i EPS-a.

Kada se kaže povećani vodostaji na reci Nišavi podrazumevaju se vodostaji na koje rad HE ‘Pirot’ ne utiče, a koji nastaju usled kiša sa velikim intenzitetom ili topljenja snega. Zbog tih vodostaja i proticaja dolazi do potpune punjenosti major korita (za velike vode) reke Nišave i do izlivanja reke iz korita. Odgovorni iz hidroelektrane Pirot“ naglašavaju da rad HE ‘Pirot’ nikada nije uticao da vodostaj u reci Nišavi dostigne kotu vode koja dovodi do toka u reci Nišavi kroz major korito već se tok reke zbog rada HE ‘Pirot’ isključivo ostvaruje kroz minor (osnovno) korito.

Hidroelektrana ‘Pirot’ radi trideset godina na osnovu ustaljenog režima po nalozima dispečera EMS-a i EPS-a i ispunjava sve svoje obaveze po pitanju bezbednosti građana i ekološkog aspekta. Tok i vodostaji u reci Nišavi koji nastanu usled kiša sa velikim intenzitetom ili topljenja snega su daleko veći od kontrolisanih vodostaja i toka zbog rada HE ‘Pirot’. Pre svakog puštanja u rad agregata u pogon dispečeri sve kontrolišu i prilagođavaju koti i proticaju reka Nišave.

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)