Foto: print screen Među nama

Srbija nema statistiku kriminala, koja bi trebalo na poseban način, posebnim metodama objedinjuje policijsku statistiku, statistiku pravosuđa i statistiku tužilaštva, stoga se ne može odgovorno tvrditi kako je kriminal u Srbiji u vreme korone smanjen, rekao je kriminolog Dušan Davidović u emisiji Među nama.

„Blago ljudima koji mogu da čitaju izveštaje Evroploa i drugih agencija, zbog toga što oni tvrde suprotno od onog što tvrdi naš ministar unutrašnjih poslova, koji je rekao da je smanjen kriminal za 55 odsto. To su podaci izmišljeni“, tvrdi kriminolog Davidović.

On objašnjava da se o porastu ili smanjenju stope kriminala u Srbiji ništa ne može pouzdano tvrditi jer se prava statistika po tom pitanju ne vodi, te da su sve vreme po sredi nagađanja.

„Osamdesetih godina je sistem prikupljanja statističkih podataka o kriminalu prestao da postoji, najpre u Crnoj Gori a onda i kod nas u Srbiji“, kaže Davidović i objašnjava:

„Kada vam ministar kaže „kriminal se smanjio za 55 odsto“, to je kao da vam neko prodaje jabuke bez kantara, bez vage i onda vi njemu verujete da u zahtavu šakama ima kilogram jabuka.“

Saša Živanović bivši načelnik odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala rekao je u emisiji „Među nama“ da je u toku pandemije naš život dobrim delom premešten u sajber prostor što je podstaklo kriminalne grupe da se intezivno bave izvršavanjem krivičnih dela baš u tom prostoru.

„Danas su hakerske grupe osmislile jedan softver koji su instalirali na računarske mreže i raznorazne servere, a na njemu se nalazi jedan maliciozni program, poznati stari program Azorult koji krade podatke u veb pregledaču – kao što je istorija pretraživanja, vaša korisnička imena, lozinke, podatke o platnoj kartici“, objašnjava Živanović i dodaje da taj program inače napravljen da sakuplja podatke sa legitimnih izvora o mapama zaraženosti koronavirusom u celom svetu.

Živanović kaže da je neophodno da firme u ovoj situaciji edukuju svoje zaposlene kako da se zaštite, jer zaštita na internetu sada nije nešto što je opcija već obaveza.