Ljudi koji se u Srbiji bave poljoprivredom, hleba se od ovog posla godinama nisu najeli. Država ih ne ferma ni dva posto, cene iznova i iznova rastu, a oni rade i retko kad se pobune. Visoke cene goriva i svih dobara, dovele su ih do toga da cene njihovih proizvoida, koje mukotrpno gaje, dobiju vrednost žvake koja se kupuje na komad na trafici. Jedan od poljoprivrednika, Danijel Grujić (34) iz Petrovca na Mlavi za Nova.rs otkriva koliko je težak život poljoprivrednika, i kako se na kraju sveka sezone bore da bi mogli da prežive, oni i njihove porodice.

„Bavim se poljoprivrediom sa mojim roditeljima i suprugom, poljoprivrednim proizvodima i stočarstvom. Živimo od toga. Veoma je teško danas opstati na poljoprivredi, bez godišnjeg odmora i bez ikakvog provoda, posvećeni smo ovim poslom svakodnevno, po 12 sati dnevno. Ulaganja su veoma velika, a prihodi nisu nikakvi. Hiljadama evra se broje ulaganja, na par hektara. Sve je poskupelo – seme, veštačko đubrivo i još mnogo toga, što dodatno ubija našu zaradu“, priča Danijel.

Vlada Srbije ignoriše njihove molbe, uprkos tome što su im poljoprivrednici više puta pisali.

Foto: Video/Nova.rs

„Udruženje čiji sam ja član, Petrovac na Mlavi, više puta je pisalo Vladi i predsedniku Aleksandru Vučiću predlog da se uvede nova cena za poljoprivredne proizviđače za gorivo. Predlog je bio da to bude 130 dinara za evro dizel po litri da bi se koliko-toliko olakšalo. Tražili smo i 100… Refundiranje od 22 dinara koje su nam danas nakon sastanka dali je malo, i neće biti moguć opstanak“, priča Grujić.

„Mi smo odlučili da se bavimo poljoprivredom, jer nije moguće da nađemo posao sa normalnim primanjima, a imamo i dete. Presudilo je i to što je život na selu zdraviji nego u gradu. Moram da kažem, potrebna nam je promena poljoprivredne politike, jer će nas ova politika dovesti do prosjačkog štapa i ruba propasti. Jednom treba raskrstiti i reći šta može, a šta ne. Moramo da znamo zašto radimo i proizvodimo. Problem je i u tome što je poljoprivredne kredite teško dobiti. Ja se lično ne bih odlučio za kredit, za jesenje radove, jer je posle teško vratiti to. Predložili smo da nam se skine PDV za semenski materijal i veštačka đubriva, ali odgovor je bio da se izdvajaju subvencije, koje nisu dovoljne. Predložili smo i lokalnoj samoupravi da razgovaramo sa njima kako bismo našli rešenje za opstanak, i da se novac uloži u kupovinu mašina i pravljenje postrojenja za prodaju proizvoda, ali to nismo dobili“, priča Danijel.

Foto: nova.rs/video

Podsetimo, danas je u zgradi Vladi Srbije završen sastanak između premijerke Srbije Ane Brnabić i nezadovoljnih poljoprivrednika. Suštinski još uvek nije postignut dogovor, a poljoprivrednici su rekli da će odgovor na njihove zahteve dobiti u narednih sat i po vremena na mejl i dodali su da protesti i dalje traju dok se ne prihvate zahtevi.

Danijelova priča je samo jedan od pokazatelja katastrofalnog položaja poljoprivrednika, a posledica su i protesti pojoprivrednika kojima smo svedočili nekoliko poslednjih dana. Protestne vožnje i najave blokada jedini su način da vlast čuje poljoprivrednike i da se pozabavi njihovim problemima. Kada se dignu kuka i motika, odmah i prime ministri i premijerka. Od otkupne cene suncokreta da cene po kojoj prodaju ulje, ostaje da vidimo da li će poljoprivrednici uspeti da isteraju svoje.

Bonus video: Izjave poljoprivrednika ispred Vlade Srbije

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare