Patrijarh Porfirije Foto:Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Poglavar Srpske pravoslavne crkve Porfirije, 46. po redu patrijarh, danas će biti svečano uveden u tron patrijarha srpskih u Pećkoj patrijaršiji, istorijskom sedištu poglavara Srpske pravoslavne crkve.

Na praznik Pokrova Presvete Bogorodice, slavu Pećkog manastira, patrijarh Porfirije služiće svetu liturgiju uz sasluženje više arhijereja Srpske pravoslavne crkve i tom prilikom, po tradicionalnom posledovanju biće obavljen svečani čin ustoličenja patrijarha Porfirija u najsvetiji tron Arhiepiskopa pećkih i Patrijaraha srpskih.

Patrijarh Porfirije nasledio je na tronu Svetog Save, prvog arhiepiskopa SPC, patrijarha Irineja koji je preminuo 20. novembra 2020. godine.

Izabran je za patrijarha na Saboru Srpske pravoslavne crkve održanog 18. februara 2021, a dan kasnije uveden je u najsvetiji tron arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog u Sabornoj crkvi u Beogradu čemu je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić i drugi visoki zvaničnici Srbije i iz regiona, kao i predstavnici drugih verskih zajednica.

Tokom prve besede, patrijarh Porfirije zamolio je sve vas mu pruže podršku da, kako je naveo, veliki i odgovorni zadatak koji je stavljen pred njega iznese radosno i da kao 46. po redu patrijarh, a 57. poglavar naše crkve bude skromni naslednik svojih svetih prethodnika.

Bonus video: Patrijarh Porfirije – Otkazivanje Evroprajda nužno i opravdano

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar