Foto: Printscreen/Youtube/sv. Justin Ćelijski Barajevo

Pripadnici MUP-a Srbije uhapsili su danas horepiskopa Eparhije raško-prizrenske u egzilu Nauma (Mirkovića), starešinu katakombalnog manastira prepodobnog Justina Ćelijskog u Barajevu.

Kako Danas nezvanično saznaje, protiv vladike Nauma podneta je krivična prijava zbog kršenja mera zaštite u borbi protiv korona virusa u uslovima vanrednog stanja i izrečena mu je mera pritvora.

Vladika Naum bi sutra trebalo da se pojavi pred Tužilaštvom u Mladenovcu.

Prema nezvaničnim najavama, prijave će biti podnete i protiv ostalih sveštenomonaha koji su služili liturgiju, ali protiv njih će se, navodno, voditi „redovan postupak“.

Na liturgiji u manastiru u Barajevu bilo je, kako navode izvori našeg lista, znatno više vernika nego što je dozvoljeno propisanim državnim merama, ali je poštovano pravilo o držanju razmaka.

Pripadnici MUP-a pojavili su se ispred manastira tokom liturgije, ali nisu ulazili u crkvu. Izvori Danasa tvde da su vladici Naumu ostavili poruku da se javi u policijsku stanicu gde su ga kasnije i uhapsili.

Više policijskih patrola sačekalo je vernike na izlasku iz manastira i legitimisalo ih.

Deo vernika izbegao je policiju, jer je posle liturgije manastir napustio preko okolnih livada i njiva, kažu izvori našeg lista.

ERP u egzilu nastao je pre deset godina kad je deo monaštva napustio Eparhiju raško-prizrensku zajedno sa sada raščinjenim i iz SPC isključenim episkopom raško-prizrenskim Artemijem (Radosavljevićem).

Vladici Artemiju, koji Saborske odluke o svom uklanjanju iz ERP, raščinjenju i druge kazne smatra nekanonskim, 2010. izrečena je i crkvena zabrana boravka na Kosovo i Metohiji, sa kog je proteran uz pomoć KPS. ERP u egzilu ima više od 30 „katakombi“ u Srbiji i širom sveta.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram