Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Udruženje građana Kreni-promeni najavilo je da će danas u minut do podneva premijerki Ani Brnabić i ministarki za zaštitu životne sredine Ireni Vujović uručiti peticiju "Rešenje za zagađenje" sa 50.000 potpisa.

Potpisnici zahtevaju da se novac predviđen za subvencije kupovine skupih automobila preusmeri za zamenu ložišta u siromašnim domaćinstvima, da bi se i time smanjilo zagađenje vazduha u Srbiji.

„Ne želimo da se naš novac iz budžeta troši na subvencije od 5.000 evra ljudima koji sebi mogu da priušte kupovinu hibridnih automobila koji koštaju u proseku 30.000 evra“, navela su udruženja građana koja su organizovala potpisivanje peticije.

Kako je rečeno, kada je bilo sakupljeno 30.000 potpisa, ministarka Vujović je predstavnicima te inicijative odgovorila;dopisom u kojem je navela da njeno Ministarstvo za zaštitu životne sredine planira da neiskorišćena sredstva za subvencionisanje kupovine hibridnih i električnih vozila preusmeri za zamenu individualnih kotlarnica.

Ministarka, međutim, još nije zakazala sastanak na kojem bi se razgovaralo o tom predlogu.

Inicijativu, pored Kreni Promeni, čine i Eko straža, Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, Beogradska otvorena škola, „RES publica“ Kragujevac, UG „Novi put“ Kraljevo, „Protok 21“ Smederevo, „Eko straža“ Šabac, Udruženje penzionera beogradske Opštine Stari grad, „Društvo mladih istraživača“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare