Danas: Bolnica u Batajnici 20% skuplja nego što tvrdi Vučić

Društvo 26. feb. 202107:54
Podeli:
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Bolnica u Batajnici bila je 20 odsto skuplja nego što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdio, piše dnevni list "Danas" pozivajući se na dostupna dokumenta o izgradnji kovid bolnice.

Kako „Danas“ navodi, Ministarstvo odbrane krije podatke o izgradnji dve kovid bolnice u Batajnici i Kruševcu, a sve što je moguće dobiti je informacija da su ugovori o tom poslu objavljeni na Portalu javnih nabavki.

U tim dokumentima, međutim, nema odgovora na pitanja o ceni bolnica, ali ima nekih zanimljivih informacija. Tako su, na primer, bez javnog poziva u oba slučaja pregovori vođeni sa dva ponuđača. Posao je u oba slučaja dobila grupa koju je predvodio beogradski Termomont zajedno sa Teming elektrotehnolodži iz Niša i preduzetnikom Sašom Milosavljevićem iz Kruševca.

Bitku za posao, posle dva kruga pregovora i zbog cene koja je bila 5.000 dinara viša, izgubili su niški Put inženjering i grupa na čijem je čelu bio Bauvasen (Bauwasen) iz Lazarevca. Precizno je navedeno da je prvobitna cena za Batajnicu 2.773.750.000 dinara, odnosno sa DPV-om 3,33 milijarde ili 28,2 miliona evra.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Međutim, taj osnovni ugovor je 21. decembra prošle godine, kada su pacijenti već uveliko popunjavali bolnicu, uvećan za 453,6 miliona dinara, pa je konačna cena 3,23 milijarde dinara, odnosno 3,87 milijardi sa PDV-om ili 32,8 miliona evra. Ugovor za kruševačku bolnicu težak je 1.383.495.000 dinara, sa PDV-om 1,66 milijardi ili 14 miliona evra.

Prema ovim podacima, bolnica u Batajnici, bez troškova lokacije, jer je izgrađena u vojnom kompleksu  „Zemun ekonomija“ koštala je nešto više od 1.400 evra po kvadratu. „Danas“ podseća da je predsednik Aleksandar Vučić tvrdio da je cena po kvadratu ove bolnice bila 1.170 evra, što znači da je bolnica bila skuplja 20 odsto nego što je on uveravao javnost.

Komentari

Vaš komentar