Foto: Antonio Ahel/ATAImages; Shutterstock

"Ukoliko budem (ministarka) - znam kako ću raditi", izjavila je Danica Grujičić, u avgustu 2022. godine, samo dva meseca pre nego što je imenovana za ministarku zdravlja. U poslednjih 10 meseci, koliko je na čelu srpskog zdravstva, međutim, većina njenih najava i dalje su samo reči u vazduhu.

Pre nego što je imenovana za ministarku zdravlja, profesorka Grujičić je istakla da bi se na toj poziciji zalagala za reformu zdravstvenog osiguranja i za uvođenje porodičnog lekara, kao i bolnica za palijativno lečenje.

Foto: TANJUG/ VLADA AP VOJVOVODINE/ ANDREJ PAP

„Ideja mi je da se uvedu dnevne bolnice za palijativno zbrinjavanje. Trebalo bi osnovati i poseban fond za lečenje pacijenata kojima je neophodan neki novi lek koga ovde nema, kao što je slučaj sa fondom za retke bolesti“, navela je tada Grujičić. U međuvremenu jedna kovid bolnica je pretvorena u bolnicu za palijativno lečenje u Novom Sadu. Fonda i dalje nema.

Najavljeni, a nikad realizovani projekti Danice Grujičić

Danica Grujičić Foto:BETAPHOTO/KANCELARIJA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA VLADE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

Novembar 2022.

Spisak lekara – penzionera

Ministarska Grujičić naložila je službenicima u ministarstvu da naprave spisak svih zdravstvenih radnika, koji su stekli uslov za penziju, a i dalje rade u državnim ustanovama.

“Ta mesta treba osloboditi za mlade, svi kukamo kako nam mladi odlaze”, rekla je ona. Spisak još čekamo.

Decembar 2022.

Porodični lekar

Grujičić je ocenila da bi uvođenje porodičnog lekara bilo veoma korisno za osiguranike, a i rasteretilo bi zdravstveni sistem.

“Ako bi se na pravi način organizovala primarna zdravstvena zaštita, onda bi porodični lekari mogli da reše 80 odsto stvari, što lekari opšte prakse i hoće“, objasnila je ministarka. Ova ideja još uvek je samo to.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Uvođenje nedeljne norme za preglede

Ministarka je takođe predložila uvođenje nedeljne norme za lekare u državnim ustanovama.

“Trebalo bi uvesti normu na nedeljnom nivou za lekare, na primer, radiolog bi za radnu sedmicu trebalo da očita 50 snimaka. Imate hirurge koji odrade sve u državnoj ustanovi, imaju mnogo pacijenata, jer su dobri i poznati u narodu, pa po podne mogu da idu u privatne ordinacije. To nisu hirurzi koji kažu sada ne mogu da vas pregledam nego ćete doći po podne. Toga ima, i to najviše u unutrašnjosti”, istakla je Grujičić, ali norme još nisu uvedene.

Foto:TANJUG/ NEBOJŠA RAUS

Plate

Krajem prošle godine, prof. dr Grujičić, istakla je i da ministarstvo priprema plan po kome bi lekar opšte medicine imao platu 2.500 evra, kao što je to slučaj u Severnoj Makedoniji.

Pročitajte još:

“Zalagaću se da kolege dobiju veću platu jer su zaslužili, pogotovo medicinske sestre i tehničari. Moramo otvoriti i pitanje nemedicinskog osoblja, bez kog ne možemo da funkcionišemo i vozača, koji često imaju neprihvatljivo male plate”.

Plate lekara opšte medicine, međutim, još ne „dobacuju“ ni do 1.000 evra.

Liste čekanja

Na početku mandata, govorila je i o rešenju jednog od najvećih problema u srpskom zdravstvu – listama čekanja.

“Dobra organizacija će omogućiti da se liste čekanja postepeno smanje, a u idealnom slučaju i ukinu. Put pacijenta otkad oseti prve simptome do dijagnostikovanja i lečenja mora biti mnogo lakši i jednostavniji. Svesna sam da moramo rešavati problem gomile nepotrebnih procedura koje građane teraju da satima sede po hodnicima i čekaju neke osnovne stvari i po nekoliko nedelja ili čak i meseci”, izjavila je Grujičić, a čekanje na pojedine intervencije i dalje je duže od decenije.

Foto:TANJUG/ NEBOJŠA RAUS

2023.

Februar

Zapošljavanje mladih lekara u unutrašnjosti Srbije – sprečavanje odlaska u inostranstvo

Na gorući problem srpskog zdravstva – odliv zdravstvenih radnika, pre svega, lekara specijaslista u inostranstvo, Grujičić je odgovorila rešenjem, da se mladi lekari zapošljavaju u ruralnim delovima Srbije, ali je tom prilikom istakla da oni, iako su nezaposleni, neće da idu u manja mesta.

„Neće da odlaze od kuće, gde žive sa tatom i mamom, a hoće u Kanadu. Evo neće ni u Beli potok, u Ripanj. Obilazila sam ambulante DZ Voždovac. Lekari budu dve, tri nedelje i daju otkaz. Moramo da razmislimo za koju bi platu oni tamo radili“, rekla je tada Grujičić, ali visinu te plate, očigledno, još nisu ustanovili.

Mart

Zabrana pušenja

Ministarka zdravlja je još u martu ove godine istakla da je Zakon o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru završen i da čeka da se uskladi sa ostalim zakonima. Međutim, pre nekoliko dana, najavila je da ćemo čekati 2024., da ovaj zakon bude i zvanično donesen.

„Ono što je važno je kaznena politika, koja mora da bude dobro sprovođena, odnosno inspekcije moraju ići u kontrolu. Jer ako naplatite 5.000 dinara nekome kome je puna kafana, a sve zadimljeno, onda nećemo ništa uraditi. Ali ako treba da plati kaznu od milion dinara, onda mislim da će se dobro zamisliti“, naglasila je ministarka početkom godine.

Sređivanje porodilišta

„Ono što ćemo prvo reorganizovati su – porodilišta. Zato što je to stav države, da sva porodilišta u Srbiji moraju biti rekonstruisana u najbržem roku”, izjavila je u martu Dana Grujičić.

Podsetimo, GAK Narodni front i dalje je neuslovan za trudnice, porodilje i bebe, a još nema lokaciju, niti rešenje za preseljenje.

GAK Narodni front Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

April

Ograničavanje rada lekara u privatnoj praksi

“Politika Ministarstva zdravlja biće da se pre svega očuva državno zdravstvo, ali se mora uvesti red i u privatno zdravstvo. Čim završimo kompletnu digitalizaciju sadašnjeg zdravstvenog sistema, uvešćemo i privatnike, tamo radi veliki broj naših kolega, ali se moraju uvesti neka nova pravila“, najavila je u aprilu ministarka zdravlja.

Ona je tada istakla da se ne mogu otvarati bolnice i ambulante koje imaju 90 odsto „konsultanata“.

„Morate da imate 80 odsto zaposlenih i 20 odsto konsultanata, to je nešto što je normalno svuda u svetu. Niko ne brani nikome da radi u svoje slobodno vreme, ali neka pravila se moraju poštovati“.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Jačanje primarne zdravstvene zaštite

„Lekar opšte prakse preventivom može da spasi više života nego hirurg u operacionoj sali. Zbog toga su važne zdravstvene stanice u ruralnim sredinama. Apsolutno jačanje primarne zdravstvene zaštite je naš prioritet“, poručila je ministarka, dok organizacija u domovima zdravlja doživljava sunovrat, a broj lekara se drastično smanjuje.

Maj

Zakon o Hitnoj pomoći

Ministarka zdravlja izjavila je u Skupštini Srbije da se na izradi Zakona o Hitnoj pomoći intenzivno radi i da je on skoro gotov. Od tada ni reči na ovu temu.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Šta je urađeno

Zakazivanje pregleda

Od Nove godine, Ministartsvo zdravlja uvelo je zakazivanja specijalističkih pregleda svakog dana, umesto od 1. do 5. u mesecu, kao što je bilo do 2023. Ovaj sistem se nažalost pokazao gotovo neizvodljivim, jer pacijenti, kako tvrde lekari opšte medicine, i dalje teško dolaze do slobodnog termina i osuđeni su na čekanje ili privatnu praksu. Razlog je mali broj stručnih kadrova u ustanovama u odnosu na broj obolelih.

Liste čekanja na ortopedske intervencije

Najveći problem listi čekanja, rešen je delimično. Naime, pacijentima koji čekaju na ortopedske intervencije omogućeno je da biraju ustanovu u kojoj će biti operisani, u zavisnosti od slobodnih termina, pa je većina, uz njihovu saglasnost, iz preopterećenog Instituta “Banjica”, raspoređena u druge ortopedske klinike u zemlji.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Oflejbel” lekovi

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je da je Pravilnik o većoj dostupnosti lekova, takozvani „oflejbel“ (off-label), promenjen nakon 30 godina. Ova novina pacijentima će omogućiti najbolju terapiju, bez obzira za koju indikaciju je lek registrovan.

Zakon o transplantaciji

Vlada Srbije usvojila je u maju ove godine izmene i dopune Zakona o presađivanju ljudskih organa, kao i izmene i dopune Zakona o ljudskim ćelijama i tkivima. U Zakonu o presađivanju ljudskih organa navodi se, u odredbama koje su dodate i izmenjene, da se „ljudski organi sa umrlog lica mogu uzeti radi presađivanja samo ako se to lice za života nije protivilo darivanju usmeno ili u pismenom obliku“.

Foto: Shutterstock

Smenjena direktorka Klinike „Dr Laza Lazarević”

Na predlog ministarke zdravlja Danice Grujičić, u junu ove godine, smenjena je v. d. direktora Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ u Beogradu, dr Ivana Stašević Karličić. Prethodnih devet meseci u toj klinici trajao je štrajk zaposlenih, a jedan zahtev bio je stalan – smena v.d. direktorke. Istovremeno, ovu kliniku su u proteklom periodu napustile desetine zaposlenih, koji su tvrdili da od dr Stašević Karličić trpe mobing, dok je ona to uporno negirala.

***

BONUS VIDEO: Danica Grujičić o platama lekara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare